Diyarbakır’ın ilçesiydi Şanlıurfa’ya bağlandı!

Siverek, Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en büyük ilçelerinden biri olarak Karacadağ'ın eteklerinde konumlanıyor. 4314 kilometrekarelik yüzölçümüyle dikkat çeken bu ilçe, 1908 yılında Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı bir kaza olarak başlamıştı. O dönemde Siverek'e bağlı olan Hilvan, Viranşehir ve Çermik ilçeleri, Siverek’in vilayet olmasını sağlamıştı. Ancak Cumhuriyet döneminin başlangıcıyla birlikte, aşiret çekişmeleri ve yerel yöneticilerin talepleri doğrultusunda, Siverek 1926 yılında ilçe statüsü kazanarak Şanlıurfa'ya bağlandı.

Diyarbakır’ın ilçesiydi Şanlıurfa’ya bağlandı!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde Siverek, 271 bin 832kişilik nüfusuyla köklü bir geçmişe sahip. İlçe halkı, Siverek’in il olma yönündeki taleplerini sık sık dile getiriyor. Bölgede, Akdeniz, çöl ve karasal iklimin etkileri görülürken, yazlar sıcak ve nem oranı düşük, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Siverek, ayrıca Zazalar ve Kürtlerin yanı sıra, Karacadağ eteklerinde Türkmenler ve çok az sayıda Arap ve Süryani'nin yaşadığı bir bölge olarak biliniyor.

Siverek’in tarihi, Sümerler ve Asurlulara kadar uzanıyor. Tarihi kalıntılar arasında, Hititlere ait bir heykelin bulunduğu Taşlı köyü de yer alıyor. Asurlular, Sümerler, Akadlar, Babiller ve Hititler gibi birçok medeniyet Siverek’te egemenlik kurdu. Osmanlı döneminde ise Siverek, 1908'de vilayet oldu ve 1923’te Viranşehir ve Çermik ilçeleriyle birlikte yeniden vilayet statüsüne kavuştu.

Siverek’in isminin kökeni de ilgi çekici. Zazaca "Soyregı" ve Kürtçe "Sêwreg" olarak bilinen Siverek’in, Bizans dönemindeki ismi "Sevaverek" olarak geçmektedir. Bu isim, Ermenice kökenli olup, "Seav" siyah ve "Averek" ise harabe anlamına gelmektedir.

Siverek’in Diyarbakır’dan ayrılma süreci ise 1451 yılında Safevi hâkimiyetine girmesiyle başlamış, 1517’de Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Diyarbakır Vilayeti’ne bağlı bir kaza olarak devam eden Siverek, 1926 yılında yapılan düzenlemeyle Şanlıurfa'ya bağlı bir ilçe haline gelmiştir. Bu değişim, Siverek’in gelişimini bir nebze kısıtlamış ve yerel kalkınma süreçlerinde zorluklar yaşanmasına neden olmuştur.

Siverek’in il olma talepleri, bölgedeki tarihi köklerini ve kültürel birikimini daha da derinleştirmek amacıyla günümüzde de sürdürülmektedir. Yöre halkı, Siverek’in il olarak hak ettiği değeri görmesini bekliyor.

 

Diyarbakır’ın ilçesiydi Şanlıurfa’ya bağlandı!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.