Tarımda yeni dönemin kapıları aralanıyor. 2025-2027 yılları arasında uygulanacak bitkisel üretim destekleriyle, çiftçiler planlı üretime yönlendirilecek ve destek miktarlarını önceden öğrenebilecek.
İlk defa 3 yıllık dönem için açıklanan bitkisel üretim destekleri, çiftçilere uzun vadeli bir planlama imkânı sunuyor. Aspir, mercimek, mısır, nohut, patates, soğan ve birinci grup yem bitkisi gibi ürünler için dekar başına 244 lira destek sağlanacak. Amasya, Bingöl, Bitlis ve Çorum'un da aralarında bulunduğu 10 ilde yem bitkisi üreten çiftçiler ise yüzde 50 ilave planlı üretim desteğinden faydalanacak. Ayrıca organik arıcılık yapan yetiştiricilere kovan başına 244 lira ödeme yapılacak.
STRATEJİK ÜRÜNLERE İLAVE DESTEK
Çiftçiler, ürünlerinin depolanması için de devlet desteğinden yararlanabilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75'i oranında destek sağlanacak. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı tüm üreticiler bu desteklerden faydalanabilecek. Ayrıca, stratejik ürünler için ilave destekler verilecek, milli tohumla üretim yapan çiftçilere ek destek sağlanacak.
BAKAN YUMAKLI: PLANSIZ ÜRETİMİN GETİRDİĞİ OLUMSUZLUKLARIN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni modele ilişkin yaptığı açıklamada, 2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemelerin Resmi Gazete'de yayımlandığını belirtti. Bakan Yumaklı, "Bu kararla birlikte, hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi, bitkisel üretimde de üretim planlamasının en önemli ayağını uygulamaya alıyoruz" dedi.
Bakan Yumaklı, bitkisel üretim desteklerinin ilk defa 3 yıllık dönem için açıklandığını ve ödemelerin üretim döneminden önce duyurulduğunu vurguladı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildiğini belirten Yumaklı, "Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Milli tohumla üretim yapanlar ek destek alacak. Destek tutarları her yıl girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre güncellenecek. Böylece çiftçilerimizi planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği bir takım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Kamu Bülteni
0 Yorum