Milli çay tabağımızın sırrı varmış!

Ülkemizde vazgeçilmez içeceklerin başında gelen çayın bir de sunum yapılan tabağı var ki hemen hemen herkesin gözünde canlanıverir. Milli tabağımız olarak da adlandırabileceğimiz kırmızı ve beyaz renklerden oluşan tabağın renk ve motiflerinin de bir sırrı olduğu öğrenildi. İşte detaylar...

Milli çay tabağımızın sırrı varmış!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiyenin milli çay tabağını bilmeyen yoktur ancak sırrı yeni yeni gündem olmaya başladı.

Restoran ve çay bahçelerinde ikram edilen çay kırmızı beyaz ve motifli tabakta getirilir. Bu tabağın adı aslında “Acem çay tabağı”. Çay tabağının kökeni İran'a kadar uzanıyor. İran'da ise "Nalbeki" ismiyle kullanılıyor. Tabağın tasarımının kime ait olduğu ise tam olarak bilinmiyor.

Türkiye'de de bu tasarımı ilk olarak üretip dağıtıma sunan İstanbul Porselen olduğu ve çay tabağını hala aynı şekilde kalıplara basarak üretimine devam ettiği biliniyor.

Bu çay tabaklarının üzerindeki renkler ve figürler ise gelişi güzel tasarlanmamış. Kırmızı ve beyaz rengi, altın sarısı motifi ile tanınan tabaktaki kırmızı renk çayın tavşan rengi kanı görünmesini sağlıyor. Çay tabağının orta kısmında bulunan çiçek figürüne ise Penç adı veriliyor. Penç, Türk sanatına ait bir süs deseni. Ayrıca Farsça'da "5" anlamına geliyor ve yine bu motif yaprak sayısına göre isimlendiriliyor. Çay tabağın yan taraflarında yer alan kırmızılar ise parmak izlerini temsil ediyor ve 7 adet olması haftanın günleri anlamına da geliyor.

Kırmızı beneklerin yanında yer alan figür yine bir çiçek ve adı ise Rumi. Rumi figürü "Anadolu'ya ait" anlamına geliyor. 

Milli çay tabağımızın sırrı varmış!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.