Türkiyenin milli çay tabağını bilmeyen yoktur ancak sırrı yeni yeni gündem olmaya başladı.
Restoran ve çay bahçelerinde ikram edilen çay kırmızı beyaz ve motifli tabakta getirilir. Bu tabağın adı aslında “Acem çay tabağı”. Çay tabağının kökeni İran'a kadar uzanıyor. İran'da ise "Nalbeki" ismiyle kullanılıyor. Tabağın tasarımının kime ait olduğu ise tam olarak bilinmiyor.
Türkiye'de de bu tasarımı ilk olarak üretip dağıtıma sunan İstanbul Porselen olduğu ve çay tabağını hala aynı şekilde kalıplara basarak üretimine devam ettiği biliniyor.
Bu çay tabaklarının üzerindeki renkler ve figürler ise gelişi güzel tasarlanmamış. Kırmızı ve beyaz rengi, altın sarısı motifi ile tanınan tabaktaki kırmızı renk çayın tavşan rengi kanı görünmesini sağlıyor. Çay tabağının orta kısmında bulunan çiçek figürüne ise Penç adı veriliyor. Penç, Türk sanatına ait bir süs deseni. Ayrıca Farsça'da "5" anlamına geliyor ve yine bu motif yaprak sayısına göre isimlendiriliyor. Çay tabağın yan taraflarında yer alan kırmızılar ise parmak izlerini temsil ediyor ve 7 adet olması haftanın günleri anlamına da geliyor.
Kırmızı beneklerin yanında yer alan figür yine bir çiçek ve adı ise Rumi. Rumi figürü "Anadolu'ya ait" anlamına geliyor.
Kaynak: Haber Merkezi
0 Yorum