Umut yerini endişeye bıraktı! Şanlıurfa’da ikinci fıstık krizi

Son yıllarda Şanlıurfa’da ekim alanı hızla genişleyen yer fıstığı, tarım sektörü için umut verici bir gelişme olarak görülmüştü. Harran Ovası’ndan kent geneline yayılan yer fıstığı ekim alanları, çiftçilere ekonomik bir kazanç kapısı açmıştı. Ancak bu olumlu gelişmelere rağmen, özellikle Şırnak’ta yaşanan ekonomik kriz ve artan maliyetler, yer fıstığı üreticilerini zorlu bir duruma soktu.

5

Son yıllarda Şanlıurfa’nın tarım haritasında dikkat çeken bir değişim yaşandı. Geleneksel ürünlerin gölgesinde kalan yer fıstığı, Harran Ovası’ndan kent genelinde hızla yayılarak çiftçilere ekonomik fırsatlar sundu. Ancak bu umut verici tablo, Şırnak’tan gelen kötü haberle yerini endişeye bıraktı.

Şırnak’ta, özellikle kırsal bölgelerde yer fıstığı üretimi yapan çiftçiler, artan maliyetler ve ekonomik kriz nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Yüksek gübre, mazot ve ilaç maliyetleri, üreticilerin kar marjlarını daraltmış ve birçok çiftçi, üretim yapabilme umudunu yitirmiş durumda. Şırnak’taki üreticilerin yaşadığı zorluklar, ülke genelindeki tarım sektörü üzerinde endişe yaratan bir etki oluşturdu.

ONAÇ: KRİZ FISTIĞI VURDU

Artı Gerçek’te yer alan habere göre, Silopi'de  yer fıstığı yetiştiriciliği yapan Coşkun Onaç, ekonomik krizin, yer fıstığı tedarik zincirinde de  önemli aksamalara yol açtığını belirterek, fıstık üreticilerinin yaşadığı sorunları şu şekilde özetledi: 

"Hem mazot hem de gübre fiyatının artması fıstık yetiştiriciliğini de olumsuz bir etkiledi. Tarlada çalıştıracağımız traktör fiyatlarının artmasından kaynaklı çiftçiler traktör alamıyor. Dışardan traktör getirmek zorunda kalıyor. Onun da bir maliyeti oluyor tabi. Ekonomik kriz bizi çok zorluyor. Bundan kaynaklı geçen yıl hiç kar elde edemedik. Birçok arkadaşımız zarar ettiği için fıstık yetiştiriciliğinden vazgeçti. Artık yer fıstığı ekmiyorlar. Ekonomik kriz öncesi fıstık yetiştiriciliği çok verimliydi. İnsanlar rahatlıkla geçimlerini sağlayabiliyorlardı. Ancak şimdi kriz ile birlikte bizler de çok zorlanıyoruz”

ÇİFTÇİ URFA FISTIĞINDA DA UMDUĞUNU BULAMADI

Şanlıurfa'da halk arasında "yeşil altın" olarak nitelendirilen fıstıkta da hayal kırıklığı yaşadı. Yüksek rekolteden memnun olan çiftçi, fiyatta ise umduğunu bulamamıştı.