Tarım ve Orman Bakanlığı kokarca ile mücadeleye devam edecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada kahverengi kokarca ile mücadelenin, Bakanlığın ilgili genel müdürlükleri, il ve ilçe tarım müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle işbirliği içinde yürütüldüğünü vurguladı.
2023 yılı boyunca hazırlanan "Kahverengi Kokarca Mücadelesi Eylem Planı" doğrultusunda, 2024'te bu zararlıyla kapsamlı bir seferberlik başlatılmıştı.
Bu çerçevede, özellikle kokarcaların yoğun olduğu 35 ilde ve 196 ilçede, 1.272 teknik personelle mücadele yürütüldü. Yaklaşık 100 bin üreticiye ve sektördeki paydaşlara bilgilendirme yapıldı. Ayrıca, eğitim filmleri, afişler, broşürler hazırlandı ve üreticilere dağıtıldı. Biyoteknik mücadele kapsamında yaklaşık 3 bin tuzak üreticilere ulaştırıldı. Kışlak alanlarda, 40 bin ev, depo ve ahır ilaçlandı. Biyolojik mücadele kapsamında ise 200 bin samuray arısının doğaya salındığının belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Başta bu istilacı türün popülasyonunun fazla olduğu 35 ilde 196 ilçede, 1.272 teknik personelle çalışmalar yapılmıştır. Yaklaşık 100 bin üreticimize, sektör temsilcilerine ve mücadeleyi kamuoyuna aktarmaları için basın mensuplarına bilgilendirme yapılmıştır. Konuyla ilgili olarak eğitim filmleri hazırlanmış, afiş-liflet-broşürler hazırlanmış ve üreticilere dağıtılmıştır. Kahverengi Kokarca ile mücadele kapsamında biyoteknik mücadele amaçlı tuzaklar ruhsatlandırılmış olup yaklaşık 3 bin tuzak üreticilerimize il müdürlüklerimiz aracılığıyla dağıtılmıştır. Daha çok kışlak alanlarda mücadelesine yoğunlaşılarak yaklaşık 40 bin ev, depo, ahır vb. ilaçlanmıştır. Biyolojik mücadele kapsamında söz konusu illerde kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan yaklaşık 200 bin samuray arısı doğaya salınmıştır.
Gelecek sezonda da mücadelemiz artarak devam edecektir. Bu kapsamda;Yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde popülasyonun yoğun olduğu belirlenen yaklaşık 140 bin ünitede ilaçlama yapılacaktır. Bölge genelinde enstitülerimiz tarafından geliştirilen 300 bin samuray arısı doğaya salınacaktır. Kahverengi kokarcayı bahane ederek üreticiden daha düşük fiyatla ürün almaya çalışan tüccar ve manavlar hakkında ilgili Bakanlıklarımızla gerekli çalışmalar yürütülmektedir. Kahverengi kokarca mücadelesine yönelik çalışmalar hasat sonrasında da ara vermeden devam edilecektir. Bu süreçte üreticilerimizin il, İlçe Müdürlüklerimizce yapılan uyarıları takip etmeleri önem arz etmektedir.”
0 Yorum