Urfa fıstığının kaderi tüccarların insafına bırakıldı

DEM Partisi Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Şanlıurfa’da fıstık üreticilerinin yaşadığı zorlukların ve tüccarların düşük fiyat politikalarının fıstık üreticisini mağdur ettiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.

Urfa fıstığının kaderi tüccarların insafına bırakıldı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Şanlıurfa’daki fıstık üreticilerinin yaşadığı zorlukların ve tüccarların düşük fiyat politikalarının fıstık üreticisini mağdur ettiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. 

DEM Partisi Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan

Vekil Öcalan, fıstık üretiminin Şanlıurfa için temel geçim kaynaklarından biri olduğunu vurgulayarak, Gaziantep ve Siirt'in ardından Urfa'nın en yüksek fıstık üretimine sahip olduğunu ifade etti. Ancak, fıstık fiyatlarının geçen yıla oranla düştüğünü ve çiftçilerin ürünlerini maliyetlerin altında satmak zorunda kaldığını açıkladı. Geçen yıl kilogramı 120 TL'den satılan su altı fıstığı bu yıl 90-120 TL'ye, kavlak fıstığı ise 295 TL'ye alıcı buluyor.

Öcalan, fıstık alım fiyatlarının devlet tarafından belirlenmediğine, fıstık piyasasında herhangi bir devlet müdahalesinin bulunmadığına dikkat çekti. Ayrıca, fıstık üreticilerine yeterince mazot, gübre desteği verilmediğini belirtti. Mazot, işçilik ve gübre maliyetlerinin yüksekliği, sulama sorunları ve hasat zamanında artan hırsızlık gibi problemlerle karşılaşan fıstık üreticilerinin emeklerinin karşılığını alamadığını ifade etti. Şanlıurfa'nın bu yıl en az 300 bin ton rekolte beklediği fıstığın, tüccarların belirlediği fiyatlarla satılmak zorunda kaldığını söyledi.

Siverek Şıracılar ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Ahmet Aslan, kavlak fıstığının fiyatındaki düşüşün taban fiyat belirlenmesi talebini öne çıkardığını ve üretici ile esnafların mağduriyet yaşadığını belirtti. Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar ise, fıstık hasadının ardından mısır ve pamuk hasadına yönelik endişelerini dile getirdi. İpar, çiftçilerin ürünlerinin değerini bulamadığını ve pamuk primlerinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Vekil Öcalan, Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

Bu bağlamda;

1.Tüccarların fıstık fiyatlarını düşürerek fıstık üreticisinin ürünlerini çok ucuz fiyatlara satmak zorunda bıraktığı iddiaları doğru mudur?

2.Tüccarların ve aracıların fıstık piyasasını olumsuz yönde etkilemesinin önüne geçmek için bakanlığınız tarafından denetim yapılmakta mıdır?

3.Fıstık üreticisinin emeğini hiçe sayarak fıstık piyasasını etkileyen tüccar veya aracılar için bakanlığınızca herhangi bir yaptırım uygulanmakta mıdır?

4.TMO’nun fıstık için taban fiyat uygulaması ya da devletin fıstık piyasasını düzenlemeye yönelik fıstık alımı yapması ile ilgili bir çalışması olacak mıdır?

5.Mazot, işçilik ve gübre maliyetlerini azaltmaya yönelik fıstık üreticisine destek verilmekte midir? Ne kadar destek verilmektedir?

6.Fındık, çay gibi birçok ürüne taban fiyatlaması uygulaması yapılırken Antep fıstığına yönelik taban fiyat uygulaması yapılmamasının nedeni nedir?

7.Üreticinden düşük fiyatlarla alınan fıstığın vatandaşlara çok pahalıya satılmasını önlemek için bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

8.Bakanlık olarak Antep fıstığıyla ilgili fiyat dengesi sağlayarak üretilen fıstıkları koruyucu birlik ya da kooperatif kurmayı planlıyor musunuz?”

Urfa fıstığının kaderi tüccarların insafına bırakıldı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.