Şanlıurfa’da pazarın en ucuz meyvesi! Geçen yıl dilimle satılıyordu bu yıl bedava...

Tarım kenti olarak bilinen Şanlıurfa’da, bu yılki bereketli karpuz sezonu, tüketicileri memnun ederken üreticileri zor durumda bıraktı. Şanlıurfa’da kilogram fiyatı 20 liradan 5 liraya kadar gerileyen karpuz, tezgâhlarda büyük bir indirim yaşanmasına neden oldu. Ancak yüksek üretim maliyetleri nedeniyle çiftçiler düşük fiyatlardan şikâyetçi. Pazarlarda fiyatlar düştü, ama üretici kazanamıyor. Şanlıurfa’da pazar esnafından İbrahim Ölmez, “Bir ay öncesine kadar tarladan 8 liraya satışa sunulan karpuzun fiyatı tarlada 1,5-2 liraya kadar düştü. Çiftçiler düşük olan bu fiyatlardan memnun değil.” dedi.

Şanlıurfa’da pazarın en ucuz meyvesi! Geçen yıl dilimle satılıyordu bu yıl bedava...

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçen yıl yüksek fiyatlar nedeniyle neredeyse dilimle satılan karpuz, bu yılki bereketli sezon sayesinde fiyatların ciddi şekilde düşmesiyle tüketicileri sevindirirken üreticileri düşündürdü. Şanlıurfa’da yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuz, tezgâhlarda kilogram başına 20 liradan 5 liraya kadar geriledi. 

İlk günlerde tarladan ortalama 8-10 liraya sunulan karpuzun fiyatı, şu an 2-3 liraya düşmüş durumda. Bu fiyat düşüşü tüketicilerin yüzünü güldürse de, çiftçiler yüksek üretim maliyetleri nedeniyle bu durumdan memnun değil. Tarlada karpuz fiyatlarının düşmesi, üreticilerin gelirlerini olumsuz etkiliyor ve sürdürülebilirlik konusunda endişelere yol açıyor.

Şanlıurfa’daki pazar esnafı, Gazete İpekyol’a konuşarak son günlerde karpuz fiyatlarında yaşanan düşüşü anlattı. 

ÖLMEZ: GEÇEN YILLARA GÖRE KARPUZ FİYATLARI ÇOK UYGUN

Karpuzun son günlerdeki en uygun fiyatları gördüğünü ifade eden pazar esnafı Mehmet Ölmez, “Karpuz fiyatları yeni çıktığında çok pahalıydı şu an ise çok uygun. Karpuz fiyatları şuan 5-6 TL aralığındadır. Semt pazarında akşam vakitlerinde fiyatların daha uygun olduğu da görülüyor. Karpuz, hal pazarında ise 3-4 TL fiyat aralığındadır. Geçen yıllara göre karpuz fiyatları çok uygun. Pazarda yüksek fiyatlı meyve ve sebzelerde var, Allah halkımızın yardımcısı olsun. Karpuz, son günlerin en uygun olduğu dönemleri yaşıyor ve fiyatlar baya uygun. Tarla ve tezgâh arasındaki fiyat farkı ise 2TL’dir.” dedi.

“ÇİFTÇİLER DÜŞÜK OLAN BU FİYATLARDAN MEMNUN DEĞİL”

“Fiyatları şuan ki piyasaya göre normal karşılıyorum. Bir ay öncesine kadar tarladan 8 liraya satışa sunulan karpuzun fiyatı tarlada 1,5-2 liraya kadar düştü” diyen pazar esnafı İbrahim Ölmez, şunları söyledi:

Karpuzun kilogram fiyatını 5 liradan satmaktayız. Karpuzu bir ay öncesine kadar 10 liradan satmaktaydık şuan ise fiyatı baya uygun. Her geçen gün fiyatlar düşüyor. Halkımız alıyor ve halkımızda alım gücü var. Karpuzun fiyatı marketlerde, manavlarda ve sergilerde 8 lira, pazarlarda ise 5 liradır. Karpuzun tarladaki fiyatı ise 1,5-2 liradır. 1 lirası kiraya gidiyor toplamda 3 liraya bizlere ulaşıyor. Bizimde satış fiyatımız 4-5 lira arasına değişmektedir. Fiyatları şuan ki piyasaya göre normal karşılıyorum. Bir ay öncesine kadar tarladan 8 liraya satışa sunulan karpuzun fiyatı tarlada 1,5-2 liraya kadar düştü. Çiftçiler düşük olan bu fiyatlardan memnun değil. Meyve kategorisinde en pahalı meyve 40 lira ile incir ve muzdur. Şeftali ve nektarinin fiyatları 25, armudun fiyatı ise 30 liradır. Halkımızda şuan alım gücü var. Fiyatlar akşam daha uygun olduğu için asgari ücretliler akşam pazara gelmektedir.”

“ÜRETİCİ VE TÜKETİCİNİN YARARINA BİR PAZARLAMA STRATEJİSİ GELİŞTİRİLEBİLİR”

Yüksek üretim maliyetlerine değinen Tahir Höyük ise üreticinin yaşadığı sorunlara değinerek, şunları kaydetti:

“Geçen hafta Ankara’daydım pazar fiyatlar orası ile mukayese edilirse burası çok daha avantajlı. Fakat burada bir endişe var; Maliyetler çok yüksek olduğu için üretici pek kazanamıyor. Sürdürülebilirlik noktasında bir endişem var. Gelecek sene inşallah bu zamanları aramayız. Çiftçilerin sorunları belirtiliyor, eleştiriler ve değerlendirmeler var fakat çözüm yok. Bu noktada çözümlerin de üretilmesi lazım. Üretici ve tüketicinin yararına bir pazarlama stratejisi geliştirilebilir. İleriye yönelik endişelerim var çünkü üretim maliyetlerinin ne kadar yüksek olduğunu görüyoruz. 4 kişilik bir ailem var. Haftalık pazar alışverişim mevsimden mevsime değişmektedir. Ortalama haftalık pazar alışverişim 300-400 lira aralığındadır.”

Şanlıurfa’da pazarın en ucuz meyvesi! Geçen yıl dilimle satılıyordu bu yıl bedava...

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.