ŞANLIURFA- Temiz Toplum Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Şevket Akaslan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’de tarım sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekerek, çiftçilerin içinde bulunduğu zor durumu anlattı.
Akaslan, Tarım ve Orman Bakanlığı’na seslenerek, tarım politikalarındaki yanlışlıkların çiftçileri ciddi maddi sıkıntılarla karşı karşıya bıraktığını vurguladı.
Şevket Akaslan, çiftçilerin aylarca süren zahmetli ve masraflı çalışmalarının ardından hasat ettikleri ürünlerin, komisyoncular ve tüccarlar tarafından düşük fiyatlarla alınıp, tüketicilere yüksek kar marjlarıyla satılmasından yakındı. Akaslan, bu durumun çiftçilerin emeklerinin karşılığını alamamalarına, dolayısıyla borçlarını ödeyemedikleri için hacizli duruma düşmelerine yol açtığını belirtti.
AKASLAN: KÖYLÜ ŞEHİRLİNİN EFENDİSİDİR
Akaslan, 2023 yılına kıyasla 2024 yılında tarım ürünlerindeki maliyetlerin yüzde 300 arttığını, ancak çiftçilerin ürettikleri hububat, sebze, meyve ve kuru yemişleri daha düşük fiyatlarla satmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Akaslan paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
“Sn. Tarım ve Orman bakanlığı... Sen gel aylarca onca zahmet ve masrafla sebze ek, meyve ek işçi tut yövmiye ver. Sonrada hasat ettiğin ürün tarlada kalsın ya da komisyoncular ve tüccarlar bedava fiyatına elinden alıp fahiş kâr marjıyla tüketiciye satsın. O an ne düşünürdünüz acaba?
2023 yılına oranla bu yıl her şey %300 zamanlanmış iken ürettiği hububatı, sebzeyi, meyveyi ve kuru yemişi daha az bir ücretle satmak hangi akla ve mantığa sığar. Tarımdaki yanlış politika ile malesef Çiftçilerimiz ürün ekmemeye teşvik ediliyor. Manavda, pazarda tüketici ürüne ulaşmakta zorlanıyor, ürünü bulunca alım gücü yok. Oysa tarlada çiftçi hasat ettiği ürünü satamadığı için borçlarını ödeyemiyor, kredilerini kapatamıyor, dolaylı olarak hacizli duruma düşüyor. ÇKS kaydı olan çiftçilerin hemen hemen tamamı ya hacizli yada borç batağında kara kara düşünüyor. Tarımdaki bu yanlış politikanın bir an önce düzeltilmesi, komisyoncu ve tüccarların aradan çıkartılarak doğrudan üreticiden tüketiciye ürünlerin yetiştirilmesi her iki tarafında kazançlı çıkarır. Aksi halde "Köylü şehirlinin efendisidir" sözü sadece söz olarak kalır. Çiftçi olmazsa şehirli yiyecek ekmeği sebzeyi meyveyi bulamaz... Bununla ilgili ivedilikle bir çalışma yapılması önem arz etmektedir. Biz her zaman çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz”.