Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum’dan eleştirilere sert tepki: Partili Cumhurbaşkanlığı diye bir sistem yok, eleştiriler abes!

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, partili cumhurbaşkanlığı sisteminin yanlış olduğu yönündeki eleştirilere sert çıktı: "Böyle bir hükümet modeli yok, olmayan bir şeyin yanlış olduğunu iddia etmek mantıksız."

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum’dan eleştirilere sert tepki: Partili Cumhurbaşkanlığı diye bir sistem yok, eleştiriler abes!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, kamuoyunda "partili cumhurbaşkanlığı sistemi" olarak bilinen hükümet modeline yönelik eleştirileri reddetti. Uçum, bu tür eleştirilerin düşünülmeden yapıldığını ve "partili cumhurbaşkanlığı sistemi" diye bir hükümet modeli olmadığını belirterek, "Dolayısıyla olmayan bir şeyin yanlış olduğu ileri sürülemez," dedi.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Uçum, Türkiye'de uygulanan sistemin adının "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" olduğunu vurguladı. Uçum, bu sistemin bir başkanlık modeli olduğunu ve eleştirilen asıl noktanın, başkanın partili olma imkanı olduğuna dikkat çekti. "Başkanlık sistemimizde varsa aksaklıkları giderelim, eksiklerini tamamlayalım, sistemi geliştirelim. Bu her zaman tartışılabilecek makul ve meşru bir yaklaşımdır," ifadelerini kullandı.

Başdanışman Uçum, demokratik düzenin temel ilkelerinden birinin demokratik siyaset yapma hakkı olduğunu vurgulayarak, "Yürütmeye talip olan ve seçildiğinde hükümet görevini üstlenen cumhurbaşkanının partili olmasına karşı çıkmak, demokratik siyaseti anlamamaktır," dedi. Uçum, başkanlık sisteminde başkanın partili olmasının bir zorunluluk değil, bir imkan olduğunu ve bu durumun sadece Türkiye’ye özgü olmadığını belirtti.

Son olarak, Uçum, bu tartışmanın sadece hukuk alanına indirgenemeyeceğini, bunun sosyal ve siyasal yapının işlevleriyle ilgili olduğunu söyledi. Uçum, cumhurbaşkanının partili olma imkanının demokratik siyaset yapma hakkının bir gereği olduğunu ifade ederek, "Bu tip konulara sistemsel açıdan mutlak mecburiyet oluşmadıkça hukuksal olarak müdahale etmemek, toplumsal ve siyasi dinamiklerin üreteceği çözümlere güvenmek en doğrusudur," değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum’dan eleştirilere sert tepki: Partili Cumhurbaşkanlığı diye bir sistem yok, eleştiriler abes!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.