Şanlıurfa’da biber çıkaracaklar dikkat! Bakın isotun fiyatı ne kadar oldu?

Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmez baharatlarından olan isot olarak adlandırılan pul biberin hasadı devam ediyor. Haftanın ilk gününde Şanlıurfa Sebze ve Meyve Hali’nde biberlik isot 15 ile 16 liradan satılıyor.

5

Türkiye'nin yemeklik pul biber ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Şanlıurfa'da, biber hasadının başlamasıyla birlikte isot yapımına başlandı.

İsotun tarlada hasadı devam ederken, sebze halindeki fiyatlar hem esnafı hem de her yıl yüzlerce kilo kurutmalık alan vatandaşı düşündürüyor.

Şanlıurfalı vatandaşlar tarafından çokça tüketilen ve en çok rağbet gören baharat olan isot, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görülürken bu yıl ürün bolluğu vatandaşları sevindirdi.

Ağustos ayı başında hasat edilmeye başlanan kırmızı renkteki biberler, kamyonlarla pazarlarla getiriliyor. İsot üreticileri tarafından pazarlardan veya tarlalardan satın alınan biberler, çalışan kadınlar tarafından yıkandıktan sonra saplarından ve çöplerinden ayıklanıyor.

Daha sonra özel makinelerden geçirilen biberler yere serilen bezlerin üzerinde kurutulmaya bırakılıyor. Çeşitli işlemlerden geçen biberler, isot veya biber reçeline dönüşüyor. 

Şanlıurfa Sebze ve Meyve Hali’nde biberlik isot 15 ile 16 liradan satılıyor.