Tehdidin adı: Batı Nil Virüsü! Belirtileri Nelerdir, Nasıl Bulaşır?

Son zamanlarda küresel çapta gündem olan Batı Nil Virüsü, Türkiye'de de 6 kişi tespit edilmesinin ardından endişeye neden oldu. İşte, vakaların yüzde 80’inin hafif atlattığı ancak destek tedavi dışında kesin çözüm olmadığı belirtilen hastalık ile ilgili merak edilenler...

Tehdidin adı: Batı Nil Virüsü! Belirtileri Nelerdir, Nasıl Bulaşır?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
reklam alanı

Sağlık Bakanlığı, perşembe günü X hesabı üzerinden Türkiye genelinde 2024'ün başından beri 6 kişide Batı Nil virüsü tespit edildiğini açıkladı. Küresel çapta da gündem olan hastalık ülkede tartışma yarattı ve hastalık araştırılmaya başlandı.

Diğer yıllara oranla bu yıl görülme oranı daha da artan hastalık sivrisineklerden bulaşıyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'ne göre, havaların ısınmasıyla birlikte 9 Avrupa ülkesinde Batı Nil virüsünün yayıldığı ve şu ana dek 8 kişinin sivrisinek kaynaklı hastalıktan öldüğü bildirildi. Başta Yunanistan (31) ve İtalya (25) olmak üzere İspanya (beş), Avusturya, Macaristan ve Sırbistan (ikişer) ile Romanya ve Fransa'da (birer vaka) bildirilirken, Hırvatistan'da ilk vaka ağustos ayında açıklandı. ABD'de ise 19 eyalette enfeksiyon tespit edildi. Ülkemizde de hastalık ilk 2010 yılında görüldü ve 2024 yılında 6 kişiye bulaştığı tespit edildi.

BATI NİL VİRÜSÜ HASTALIĞI NEDİR?
Adını hastalığın ilk görüldüğü Uganda’nın Batı Nil bölgesinden alan Batı Nil Virüsü (West Nil Fever),sivrisineklerin ısırmasıyla insana geçen viral bir enfeksiyon. Batı Nil virüsü, ilk kez 1937'de Uganda'nın Batı Nil bölgesinde tespit edilmiş ve daha sonra Afrika, Akdeniz ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde salgınlara neden olmuştu. Batı Nil Virüsü, vakaların yüzde 80’inde herhangi bir semptom ortaya çıkarmadığı belirtilirken diğer yüzdelik dilimde kalanlarda ise ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı-kusma, lenf bezlerinde şişme ve ciltte döküntü görülür. Enfekte olan hastalarda kuluçka süresi 2-14 gün arasında değişirken, henüz aşı ya da ilacı bulunmayan Batı Nil Virüsü’nden korunmak için önlem almak gerekir.

Batı Nil Virüsü’nün bulaş yolları ise şöyle:
Sivrisineklerin insanları ısırması sonucu
Nadir olarak kan transfüzyonu ve organ nakli
Doğum sırasında anneden bebeğe geçiş

Nasıl Teşhis Edilir?
Batı Nil Virüsü’nün teşhisi için klinik belirti ve bulguların durumuna göre kan testi ve omurilik sıvısı ile test yapılır. Batı Nil enfeksiyonuna karşı vücudun bağışıklık sisteminin ürettiği antikorlar laboratuvar ortamında saptandıktan sonra kesin tanı konulur.

Tedavisi Var mı?
Viral bir enfeksiyon olan Batı Nil Virüsü için henüz geliştirilmiş bir aşı ya da ilaçlı tedavi uygulaması yoktur. Hastanın yaşam kalitesini yükseltmek ve belirtilerin etkisini azaltmak için farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak nörolojik hastalık nedeniyle hayati kayıplar ileri yaştaki kişilerde daha fazla olmaktadır.

Batı Nil Virüsü’nden korunmak için alınması gereken önlemler şu şekildedir:
Riskli bölgelerde uzun kollu kıyafetler giyilmelidir
Hastalığın görüldüğü bölgelere seyahat ederken talimatlara uyulmalıdır
Kapı ve pencereler sineklik olmadan uzun süre açılmamalıdır. Bunun yerine ortam ısısını ayarlamak için klima kullanılabilir.
Olası sivrisinek ısırıklarını önlemek için sulak alanlardan uzak durmak gerekir.

 

Tehdidin adı: Batı Nil Virüsü! Belirtileri Nelerdir, Nasıl Bulaşır?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.