Müstakil ev trendi sönüyor: Şaşırtan değişim

Pandemi döneminde yükselen müstakil ev talebi düşüşe geçerken, apartman dairelerinin metrekareleri küçüldü ve daire sayıları arttı. TÜİK verileri, inşaat sektöründe yaşanan değişimi gözler önüne seriyor.

Müstakil ev trendi sönüyor: Şaşırtan değişim

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞANLIURFA- Pandemi döneminde hızla artan müstakil ev talebi, son dönemde beklenmedik bir şekilde gerilemeye başladı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yapı İzin İstatistikleri verileri, pandemide yükselen müstakil yaşam arzusunun yerini yeniden apartman dairelerine bıraktığını gösteriyor. Ancak bu dönüşüm, sadece tercihlerin değişmesiyle sınırlı kalmadı; evlerin metrekarelerinde ve daire sayılarında da dikkat çekici değişimler yaşandı.

Ekonomim’in haberine göre metrekarelerindeki değişim, pandemide kapanmalarda bahçe ya da özel alan ihtiyacına yönelik arayışın artmasıyla daha çok kişinin tercih ettiği müstakil (Bir daireli ikamet amaçlı binalar) evlerde, yapı izin ruhsatlarındaki daire sayısı ve konut kullanım alanı metrekarelerine bakınca ortalama 215 metrekare olarak görüldü.

2024 yılı 2. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü yüzde 30,9 oranında azalırken, bu düşüşün özellikle dar ve orta gelirli vatandaşların yaşadığı apartmanlarda yoğunlaşması dikkat çekti. 

Müstakil evlere olan ilginin zirve yaptığı 2020 yılının son çeyreğinde, bina ruhsatlarında yüzde 59 oranında bir artış yaşanmıştı. Ancak 2024'ün 2. çeyreğinde bu sayı yeniden 10 binin altına inerek, müstakil ev trendinin sonuna gelindiğini işaret ediyor. İnşaat sektöründe 2017'de zirveye çıkan büyüme, yerini küçülen yapı izin ruhsatlarına ve daralan konut alanlarına bıraktı. Ortalama bir apartman dairesindeki metrekarelerin hızla azalmasıyla, apartmanlarda daire sayıları 2002'de 7'den 2024'te 12'ye yükseldi.

Pandeminin şekillendirdiği konut tercihleri, şimdi yeniden değişiyor. Ancak bu değişim, sadece evlerin türünde değil, boyutlarında ve sayılarında da önemli bir dönüşüm yaratıyor. Müstakil evler gözden düşerken, apartman dairelerinde metrekareler küçülüyor, daire sayıları ise artıyor.

Müstakil ev trendi sönüyor: Şaşırtan değişim

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.