Şanlıurfalı vekil depremzedelerin barınma sorununu Meclis gündemine taşıdı

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geçen 1,5 yılda depremzedelerin yaşadığı sorunları Meclis’e taşıdı.

5

ŞANLIURFA- Dem Parti Şanlıurfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, konuyla ilgili hazırladığı soru önergesini, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM’ye sundu.

Ayan, depremin etkilediği illerde meydana gelen yıkımların demografik, kültürel ve kentsel yapıyı derinden sarstığını vurguladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın raporuna atıfta bulunan Ayan, "Hatay'da 13 bin 883, Kahramanmaraş'ta 7 bin 295, Adıyaman'da 5 bin 826, Malatya'da 4 bin 197, Gaziantep'te ise 3 bin 805 olmak üzere toplamda 38 bin 901 bina deprem anında yıkılmıştır. Ayrıca, 17 bin 491 binanın da acil olarak yıkılması gerektiği belirtilmiştir." ifadelerini kullandı.

Ayan'ın soru önergesindeki sorular şu şekilde:

“Bu bağlamda;

1. Hak sahibi” kavramı nasıl tanımlanmaktadır? Hak sahipliği kriterleri nelerdir ve kimler bu kapsama girmektedir?

2. Şu ana kadar hak sahipliği için kaç kişi başvuruda bulunmuştur? Mevcut durumda hak sahibi olarak belirlenen kişi sayısı nedir? Bu kişiler hangi aşamalardan geçerek hak sahibi olarak tanımlanmıştır?

3. Hak sahipliği başvurusu reddedilen kaç kişi bulunmaktadır? Hangi nedenlerle başvuruları reddedilmiştir?

4. Hak sahipliği reddedilen ve konteyner kentlerde yaşamaya devam eden kişilerin durumu nedir? Bu kişilerin haklarını yeniden gözden geçirmek adına bir süreç işletilmekte midir?

5. Deprem bölgesi illerde bugüne kadar kaç adet konutun anahtarı hak sahiplerine teslim edilmiştir? Hangi tarihlerde kaç hanenin daha teslim edilmesi planlanmaktadır? 2024 yılı sonuna kadar teslim edilmesi öngörülen toplam konut sayısı nedir?

6. Anahtar teslimleri hangi kriterlere göre sıralanmaktadır? Depremzedeler arasında öncelik sıralaması yapılırken hangi faktörler dikkate alınmaktadır?

7. Deprem bölgesinde az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı olarak tespit edilen yapı sayıları nelerdir? Hasar tespit çalışmaları ne kadar sürede tamamlanmıştır ve bu süreçte hangi kriterler kullanılmıştır?

8. Az hasarlı ve orta hasarlı binalarda yaşayan vatandaşlar için ne tür destekler sağlanmaktadır? Bu vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmek için hangi adımlar atılmıştır?

9. Depremden etkilenen bölgelerde yaşayan ve kiracı desteğinden faydalanan kişi sayısı kaçtır?

10. Kiracılara sağlanan destek miktarı ve süreleri nelerdir? Bu desteklerin kesilme veya devam etme durumuna dair Bakanlık planlaması nedir, depremzede kiracılara kira yardımları hakkında bilgilendirme yapılmış mıdır?

11. Konteyner kentlerde şu an kaç kişi yaşamaktadır? Bu kişilerin sosyo-ekonomik durumu nedir?

12. Konteyner kentlerin kapatılması veya tahliye edilmesi gibi bir plan mevcut mudur? Mevcutsa, bu tahliye planı hangi tarihlerde uygulanacaktır ve bu süreçte kaç kişi tahliye edilecektir?

13. Engelli, yaşlı, hasta bireyler dışında konteyner kentlerde yaşamayan depremzedelerin durumu nedir? Bu kişilere hangi barınma imkanları sağlanmaktadır?

14. Roman Strateji ve Eylem Planı çerçevesinde, deprem bölgesindeki dezavantajlı durumda olan Romanlar için özel bir plan mevcut mudur? Bu plan kapsamında ne tür adımlar atılacaktır?

15. Kaldıkları ev ve yerlerin tapusu olmadığı için dezavantajlı durumda olan Roman vatandaşların hak sahibi olabilmesi için hangi önlemler alınmaktadır? Romanların hak sahibi olma sürecinde karşılaştıkları zorluklar nelerdir ve bu zorlukların aşılması için hangi politikalar uygulanmaktadır?

16. Hak sahibi olarak kabul edilmeyen veya bu sürece dahil olamayan depremzedeler için yeterli konut arzı sağlanmış mıdır? Hak sahibi olmayanların barınma sorunlarının çözümü için mevcut veya planlanan projeler nelerdir?

17. Deprem bölgesinde yaşayan ve özel ihtiyaçları olan gruplar (engelliler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar vb.) için ne tür destek mekanizmaları geliştirilmiştir? Bu gruplara yönelik sosyal hizmetler ve barınma çözümleri nelerdir?

18. Bölgedeki dezavantajlı gruplara yönelik sağlanan ayni yardımların (gıda yardımı, kıyafet, fatura vs.) kesilmesi planlanmakta mıdır? Eğer kesilecekse, bu durumun sosyal etkileri nasıl değerlendirilmektedir?

19. Deprem bölgesinde sağlanan sağlık, psikososyal destek gibi diğer yardımların kesilmesi planlanmakta mıdır? Bu tür yardımların kesilmesinin bölgedeki sosyo-ekonomik duruma etkileri nasıl değerlendirilmektedir?

20. Deprem sonrası toplumsal eşitsizliklerin giderilmesi için hangi politikalar geliştirilmektedir? Etnik kimlik, gelir durumu, sosyal statü gibi faktörlere dayalı ayrımcılıkların önlenmesi için hangi tedbirler alınmaktadır?”