Gaziantep'te belediyeden stokçulara karşı 'fıstık' gibi adım! Urfa örnek alır mı?

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi tarafından fıstık üreticilerine destek sağlamak amacıyla Antep fıstığı lisanslı depoda muhafaza altına alınmaya başlandı. Böylece zor şartlarda üretilen fıstığın stokçuların inisiyatifine bırakılmadan değerinde satılması sağlanacak. Merak edilen ise uygulamanın Şanlıurfa'ya örnek olup olmayacağı...

5

GAZİANTEP- Türkiye'de en çok Antep fıstığının üretildiği yer olan Şanlıurfa'da çiftçiler belediyelerden herhangi bir destek görmezken marka değerini elinde bulunduran Gaziantep'ten alkışlanacak destek geldi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi tarafından fıstık üreticilerine destek sağlamak amacıyla alımı yapılan ‘Boz Kavlak' Antep Fıstığı lisanslı depoda muhafaza altına alınmaya başlandı.

Fıstığın değerinin korunması ve çiftçinin maddi açıdan zarar görmemesi için başlatılan destek kapsamında baklavalık boz kavlak fıstık Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketler aracılığıyla alınıp lisanslı depolarda muhafaza ediliyor. 

Stokçulara karşı çiftçiye adeta ilaç gibi gelen destek ile çiftçinin zor şartlarda elde ettiği ürünün değerinde satılmasını sağlanıyor. Adeta bir banka sistemi görevi gören lisanla depoculuk ile ilgili bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin "Bu modelde stopaj yok, nakliye ve laboratuvar desteği var" dedi. Açıklamaya göre gelen her ürün analize tabii tutuluyor, randıman ortalamaları alınıyor. Bunların hepsi göz önünde tutularak fıstığın kalitesine göre fiyat belirleniyor. Çiftçi onay verdiğinde fıstık alınıyor, çuvallanıyor ve depolanıyor. Tıpkı bankada beklenilen altın gibi fıstık da depolarda bekletiliyor ve çiftçi ihtiyacı olduğunda istediği zaman istediği şekilde ürününü alabiliyor.

Çiftçinin kar marjını artıran bu ücretsiz desteğin Şanlıurfalı çiftçiler için de sağlanıp sağlanmayacağını, Urfa'daki belediyelere örnek olup olmayacağı merak ediliyor.

Sözümüzü tuttuk, çiftçimizi stokçuya ezdirmedik, alıma başladık ama bugün çok daha büyük, yeni bir müjdem var!

Lisanslı Depo ile, çiftçimizi stokçunun vicdanından kalıcı olarak kurtarıyoruz.

Fıstığı HASAT ZAMANI Lisanslı Depo’ya getirecek, DEĞER ZAMANI alıp, satacaksınız.… pic.twitter.com/BCz2qIKfc7

— Fatma Şahin (@FatmaSahin) August 21, 2024