Bir gakkoşlar eksikti! Urfa'ya rakip çoğalıyor

Türkiye’de fıstık üretiminin en fazla yapıldığı şehir olan Şanlıurfa’ya, her geçen gün yeni rakipler çıkmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Mersin’in Mut ilçesinde fıstık hasadı yapılmaya başlanmıştı. Şimdi de Elazığ’da fıstık hasadı yapılmaya başlandı.

5

Fıstık denince akla ilk gelen şehir olan Şanlıurfa’da fıstık hasadı devam ediyor. Toprak bakımından fıstık üretimi için en uygun topraklara sahip olan Şanlıurfa, üretim ve verim açısından Türkiye’de fıstık üretiminde ilk sırada yer alıyor.

Fıstıktaki yüksek getiri, birçok şehirde fıstık üretimini teşvik ediyor. Özellikle son yıllarda Urfa fıstığına rakip olarak, Türkiye'nin pek çok ilinde fıstık üretimi için yeni ağaçlar dikilmeye başlandı. Bazı şehirlerde ilk meyvesini alanlar bile oldu. 

Gaziantep ve Siirt’te hali hazırda fıstık üretimi yapılıyor. Bunlara ek olarak geçtiğimiz yıllarda Mersin’in Mut ilçesinde fıstık dikimi yapılmış bu yıl da ilk hasadı alınmıştı. 2 hafta önce ilk ürünü alınan Mut ilçesindeki fıstıklar 62 lira gibi düşük bir fiyattan satışa sunulmuştu. 

Mersin’in ardından şimdi de Elazığ’da fıstık üretimi yapılmaya başlandı. Elazığ Merkeze bağlı İçme Köyü’nde bir çiftçi, bahçesine ektiği fıstıklardan ilk verimini aldı. 

Diğer şehirlerde üretimine başlanılan fıstıkların ne kadar verimli olacağı bilinmez ama Urfa fıstığının önümüzdeki uzunca bir süre boyunca ilk sıradaki yerini koruyacağı kesin.