Otomobil almak isteyenler elini çabuk tutsun! Uzmanlar tarih verdi: Sıfır ve ikinci el araç fiyatları uçacak

31 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girecek yeni güvenlik yönetmeliği, otomobil fiyatlarını hem sıfır hem de ikinci el piyasasında önemli ölçüde artıracak. Bayiler son fırsatları sunarak adeta kampanya yarışına girdi.

5

Türkiye'de araç alım-satımı için önemli bir dönüm noktası yaklaşıyor. 31 Ağustos'ta yürürlüğe girecek olan Avrupa Birliği'nin Genel Güvenlik Yönetmeliği, Türkiye'de de geçerli olacak ve bu değişiklik, hem sıfır hem de ikinci el araç piyasasında fiyatların yükselmesine neden olacak.

 

BAYİLER İNDİRİMLERLE SON GÜNLERİN YARIŞINA GİRDİ

Yeni yönetmeliğe uyum sağlamak için bayiler, ellerindeki mevcut araçları hızla satmak amacıyla büyük kampanyalar düzenliyor. Bazı bayiler, araç alıcılarına yüzde 20'ye varan indirimler sunarak son dakikada avantaj sağlamak istiyor. Ancak bu fırsatlar, 31 Ağustos’a kadar geçerli olacak ve süre hızla tükeniyor.

 

ZORUNLU GÜVENLİK ÖZELLİKLERİ FİYATLARI YÜKSELTECEK

Yeni düzenleme kapsamında sıfır araçlarda geri görüş kamerası, park sensörü ve hız sabitleyici gibi güvenlik özelliklerinin bulunması zorunlu hale getirilecek. Bu değişiklikler, sadece Türkiye'de üretilen veya satılan araçlar için geçerli olacak "ulusal tip" onayı ile ilişkilendiriliyor. Uzmanlar, bu yeni standartların araçların güvenliğini artıracağını fakat maliyetleri de önemli ölçüde yükselteceğini belirtiyor.

 

FİYAT ARTIŞLARI HEM YENİ HEM DE İKİNCİ EL ARAÇLARI ETKİLEYECEK

Yeni düzenlemenin etkileri, sıfır kilometre araçlarda olduğu gibi ikinci el piyasasında da kendini gösterecek. Avrupa'da premium araçların fiyatları 2 milyon TL civarından başlarken, bu yükselişin Türkiye'deki araç fiyatlarına da yansıyacağı öngörülüyor. İkinci el araçlar da bu fiyat artışlarından etkilenerek daha yüksek fiyatlarla satılacak.

 

BAYİLER SON HAZIRLIKLARINI YAPIYOR

31 Ağustos'a kadar mevcut araçların yeni standartlara uygun hale getirilmesi gerekiyor. Bu nedenle bayiler, çeşitli kampanya ve indirimlerle araçlarını elden çıkarmak için yoğun bir çaba içinde. Bu son hazırlıklar, araç almayı düşünenler için büyük fırsatlar sunuyor.

 

SON ŞANSLAR VE KAMPANYA FIRSATLARI

Araç satın almak isteyenler için 31 Ağustos’a kadar sunulan kampanyalar büyük bir fırsat sunuyor. Uzmanlar, bu tarihten itibaren sıfır araçlarda zorunlu özelliklerin getireceği fiyat artışının hem sıfır hem de ikinci el piyasasına yansıyacağını vurguluyor.