Finans7'de yer alan habere göre, toplantıda, modern iş gücü piyasasının gereksinimlerine uygun olarak yeni düzenlemeler yapılması gerektiği vurgulandı. Özellikle uzaktan çalışma, kısmi ve geçici süreli çalışma gibi esnek çalışma modellerinin mevzuata entegre edilmesi gerektiği belirtildi. Çalışma hayatının iş-özel hayat dengesi gözetilerek düzenlenmesi gerektiğinin altı çizildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal güvenlik mevzuatının değişen iş gücü şartlarına uyumlu hale getirileceğini belirtti. “İş hayatını yeni döneme uygun şekilde kurgulayacağız” diyen Bakan Işıkhan, bu kapsamda çalışma saatleri ve şekilleri üzerinde çalışmalar yapıldığını ifade etti.
ÇALIŞMA SAATLERİNDE BEKLENEN DÜZENLEMELER
Toplantıda öne çıkan konulardan biri, çalışma saatlerindeki düzenlemeydi. Şu anki 45 saatlik haftalık çalışma süresinin 40 saate indirilmesi öngörülürken, bazı meslek gruplarında haftalık çalışma süresinin 48 saatten 40 saate çekilmesi planlanıyor. Ayrıca, yıllık izin süreleri de yeniden değerlendirilecek ve sene sonu maaş zamları ile ilgili bazı kararlar alınması bekleniyor.
İŞVEREN VE ÇALIŞAN İLİŞKİLERİ
AK Parti kaynakları, yapılan yeni düzenlemelerin merkezine çalışanı koyacaklarını açıkladı. “Çalışanı güçlendirirsen, işletme gelişir” diyen yetkililer, çalışanların vasıflarının artırılmasına yönelik yeni hükümler getirileceğini belirtti. Ayrıca, sosyal sorumluluk projeleri yaparak kendi çalışanlarına yeterince ücret ödemeyen işletmelere karşı bir dengenin sağlanacağı ifade edildi.
MUHALEFETİN TALEPLERİ VE MECLİS SÜRECİ
Muhalefet ise geçtiğimiz yıl meclise sunduğu kanun teklifi ile haftalık çalışma saatlerinin 37.5 saate çekilmesini talep etmişti. Düzenlemeyle ilgili çalışmaların hızlandırıldığı belirtilirken, 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılına girildiğinde bu düzenlemenin kısa sürede meclis gündemine gelmesi ve AK Parti tarafından bir kanun teklifinin sunulması bekleniyor.
Kaynak: HABER MERKEZİ
0 Yorum