ABD yeni proje için 8,5 milyon dolar bütçe ayırdı! Pilot şehir Şanlıurfa

Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyeli sığınmacıların yoğun olduğu şehirlerde, yerel kamu hizmetlerinin yetersiz kalması nedeniyle ortaya çıkabilecek sosyal gerilimleri önlemek amacıyla yeni bir proje hayata geçiriliyor. Proje, ABD'nin fon desteğiyle gerçekleştirilecek ve atık yönetimi kapasitesinin artırılması hedefleniyor. Pilot şehir olarak seçilen şehirler arsında Şanlıurfa’da bulunuyor

5

Yerel kamu hizmetlerinin ani nüfus artışı karşısında yetersiz kalması, atık ve çöp toplama gibi konularda sorunlar yaratıyor. Bu durum, yerel halk ile sığınmacılar arasında sosyal gerilimlere yol açabilir. Proje, bu gerilimleri azaltarak sosyal uyumu sağlamayı amaçlıyor.

ABD'DEN 8.5 MİLYON DOLAR BÜTÇE

ABD Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu tarafından 8 milyon 510 bin dolar bütçe ile desteklenen proje, "Sığınmacılara Ev Sahipliği Yapan Belediyelerde Kapsayıcı Sıfır Atık Yaklaşımı Aracılığıyla Sosyal Uyumun Sağlanması Projesi" adı altında yürütülecek. Bu proje ile hem belediyelerin atık yönetimi konusundaki kapasiteleri geliştirilecek hem de yerel düzeyde dayanıklılık artırılacak.

 

ŞANLIURFA DAHİL 6 İL PİLOT ŞEHİR 

Proje kapsamında, özellikle deprem bölgesiyle benzerlik gösteren şehirlerde atık yönetimi alanında iyileştirmeler yapılacak. Pilot şehirler olarak Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Mersin, İzmir ve Hatay seçildi. Bu şehirlerde atıkların kaynakta ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesiyle, çöp sahalarında biriken atık miktarının azaltılması planlanıyor.