Bakan Göktaş ödemeleri açıkladı! 4 çocuktan 1'inin yoksul olduğu anlaşıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile Destek Programı'nın güncel durumu hakkında önemli bilgiler verdi. Bakan Göktaş, yoksul olduğu gerekçesiyle Aile Destek Programı'ndan yararlanan hanelerdeki toplam çocuk sayısının 5,4 milyon olduğunu belirtti. TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde 22 milyon 206 bin çocuk bulunuyor. Bakan Göktaş’ın açıkladığı verilere göre, bu çocukların yaklaşık yüzde 25’i, yani her 4 çocuktan 1’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

5

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile Destek Programı ve Çocuk Destek Programı kapsamında yapılan yardımları açıkladı.

Bakan Göktaş’ın açıkladığı verilere göre, program kapsamında şu ana kadar yapılan ödemeler şöyle:

Aile desteği: Yaklaşık 3,2 milyon hane için toplamda 2,9 milyar TL.

Çocuk desteği: Yaklaşık 2,2 milyon hane ve 5,4 milyon çocuk için toplamda 900 milyon TL.

Toplamda, bu yıl program kapsamında yaklaşık 3,8 milyar TL ödeme yapılacak.

 

HER 4 ÇOCUKTAN 1’İ YOKSUL

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde 22 milyon 206 bin çocuk bulunuyor. Bakan Göktaş’ın açıklamalarına göre ise bu çocukların yaklaşık yüzde 25’ine yoksul olduğu gerekçesiyle destek ödemesi yapılıyor. Yani ülkemizde her 4 çocuktan 1’i yoksulluk sınırının altında olmuş oluyor.

Türkiye Aile Destek Programı, 2022 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatıldı ve başlangıçta 2,5 milyon haneye yönelikti. Bu yılın Temmuz ayında ise hane sayısı 3,2 milyona çıkarıldı. Ayrıca, programın kapsamı genişletilerek çocuk desteği de eklendi. Hak sahibi ailelere, çocuk sayısına göre aylık 350 TL ile 650 TL arasında destek sağlanıyor.

Bakanlık ayrıca, “Ailesinin yanında bakımı sağlanamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede sürdüren ailelerin çocukları” için uygulanan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmetinin kapsamını da artırdı. 2020 yılında 129 bin 422 çocuğun yararlandığı bu hizmet, 2023 yılı sonunda 164 bin 995’e, 2024 yılı Haziran ayında ise 171 bin 895’e yükseldi.