150 TL’den 500 TL’ye çıkarılmıştı! Yeni dönem başladı

Yurt dışı tatili planlayan vatandaşlara kötü haber. Bugünden itibaren yurtdışı çıkış harcı 500 TL'ye yükseltildi. Bu zamla birlikte vatandaşların seyahat bütçeleri daha da zorlanacak gibi görünüyor.

5

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yaptığı açıklamaya göre, yeni harç uygulaması bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Vatandaşlar, yurtdışı çıkış harcını havaalanı otomatları, vezneleri, gümrük saymanlıkları, Maliye Bakanlığı'na ait harç büroları, anlaşmalı bankalar ve vergi dairelerinden ödeyebilecekler.

ÖNCEDEN ÖDEME YAPMAK MÜMKÜN

GİB, seyahat öncesi harç ödemelerinin yapılması konusunda vatandaşları uyarıyor. Böylece sınır kapılarında yaşanabilecek uzun kuyruklar ve gecikmelerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Harç ödemeleri, vergi daireleri veya dijital.gib.gov.tr adresi üzerinden kolayca yapılabiliyor.

HARÇ ZAMMI NEDEN YAPILDI?

2019 yılında 50 TL olan yurtdışı çıkış harcı, 2022 yılında 150 TL'ye çıkarılmıştı. Bugün itibarıyla yapılan zamla birlikte harç tutarı neredeyse üç katına çıktı. Harç zammının nedenleri henüz resmi olarak açıklanmadı ancak ekonomik koşullar ve kamu bütçesine katkı sağlamak gibi faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor.