Yerli otomobil TOGG’a kötü haber! Dev firma iflasın eşiğinde

Yerli ve milli otomobil TOGG projesinde elektronik kart tasarım ve üretimi konusunda önemli bir rol oynayan Arte Elektronik, ekonomik zorluklar nedeniyle konkordato ilan etti. 2003 yılında 2.5 milyon dolar sermayeyle kurulan şirket, 21 yıllık geçmişinde büyük bir üretim kapasitesine sahipti.

5

Ekonomik sorunlar nedeniyle ülke genelinde birçok firma zor durumlar yaşıyor. Bu firmalardan biri de Bursa’da TOGG projesinde elektronik kart tasarım ve üretimi konusunda önemli bir rol oynayan Arte Elektronik. 

Arte Elektronik’in sahibi Şafak Aşkın Konuralp, şirketinin karşılaştığı finansal sıkıntılar nedeniyle İstanbul Anadolu 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurarak konkordato talebinde bulundu. Mahkeme, 5 Ağustos’tan itibaren 3 ay süreyle geçici mühlet kararı verirken, geçici komiser olarak bir serbest mali müşaviri atadı.

Şirket, 40 bin metrekarelik fabrikasında tek yüzlü, çift yüzlü, çok katlı ve alüminyum baskılı devre kartları üretiyor. Aydınlatma, otomotiv, endüstriyel elektronik, tüketici elektroniği, medikal ve iletişim sektörlerine hizmet veren Arte Elektronik, Türkiye’nin en büyük PCB CNC kapasitesine sahip firmalarından biri olarak biliniyor. Ayrıca, TOGG projesinde mühendislik altyapısı hizmeti sunarak yerli otomobilin gelişimine katkıda bulunmuştu. Pandemi döneminde solunum cihazlarının kritik parçalarını üretmiş ve sahra ile şehir hastanelerinin aydınlatma sistemlerinde ürünleri kullanılmıştır.

Şirket, 2018 yılında Arçelik ile gerçekleştirdiği anlaşma sonrası kapasitesini artırmış ve yeni makine yatırımlarıyla Dilovası’na taşınmıştı. Şafak Aşkın Konuralp, Arte Elektronik’in Avrupa'nın sayılı tesislerinden biri olduğunu belirterek, yerli üretim baskı devre kartlarıyla ithalatın önüne geçtiklerini vurgulamıştı.