Faturayı bankalardan ödeyenlere kötü haber!

Bankaların otomatik ödeme talimatı için uyguladığı faiz oranlarında yaşanan ani artış, vatandaşları şoke etti. Özellikle yüksek enflasyon döneminde, her kuruşun kıymetli olduğu şu günlerde, bu durum bütçeleri daha da zor durumda bırakıyor.

Faturayı bankalardan ödeyenlere kötü haber!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanlarda bankaların otomatik ödeme talimatları için uyguladığı faiz oranlarında bir artış yaşandı.

OTOMATİK ÖDEMELERDE FAİZ ŞOKU

Son dönemde bankaların otomatik ödeme talimatı için uyguladığı faiz oranlarında yaşanan artış, vatandaşların tepkisini çekiyor. Eskiden 2 lira olan hizmet bedeli, güncellenen oranlarla 2.5 lira civarına yükseldi. Bu durum, bankalar arasında farklılık göstererek yüzde 2.49 ile 4.42 arasında değişiyor.

VATANDAŞIN CEBİNDEN FAZLA PARA ÇIKIYOR

Örneğin, 1000 TL'lik bir fatura için ödenmesi gereken ek ücret, vergiler hariç en düşük 24.9 TL iken en yüksek 44.2 TL'ye çıkabiliyor. Bu durum, özellikle tüm faturalarını otomatik ödemeyle ödeyen vatandaşlar için ciddi bir mali yük oluşturuyor. Aylık 400-500 TL arasında faiz ücretiyle karşılaşmak mümkün hale geldi.

Önceden belirlenen limitlere göre 2 lira olan hizmet bedeli, güncellenen oranlarla 2.5 lira civarına yükseldi. Bu artış, bankalar arasında değişiklik göstererek yüzde 2.49 ile 4.42 arasında farklılık gösteriyor.

Cep telefonlarına gelen zam mesajlarıyla bu değişiklikten haberdar olan vatandaşlar, otomatik ödeme talimatı vererek faturalarını ödemeye devam ettikleri sürece, bu yeni oranlardan etkilenecekler. Bu durum, zaten yüksek gelen faturalar nedeniyle mali yükü daha da artırıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, Türk bankacılık sektörünün karı Ocak 2024'te yıllık bazda yüzde 66,4 artış gösterdi.

Ancak kredi karşılıklarında yapılan yüksek zarar ayırmaları sebebiyle net kar yüzde 18,6 oranında azalarak, Mayıs 2021'den bu yana ilk defa yıllık düşüş yaşandı.

Aynı dönemde bankaların ücret ve komisyon gelirleri yüzde 158,1 artış gösterdi, fakat bu artış, faaliyet giderlerindeki yüzde 83'lük yükselişi karşılamaya yetmedi. Ocak ayında yaşanan 11,7 milyar TL ticari zarar, bankaların karlılığı üzerinde büyük bir baskı oluşturdu.

Geçen yılın aynı ayında bankalar 10,7 milyar TL ticari kar elde etmişken, bu yıl kamu mevduat bankalarında yüzde 68,2, özel mevduat bankalarında ise yüzde 50,4'lük bir kar daralması yaşandı. Yabancı mevduat bankaları ise yüzde 14,4 oranında bir kar artışı bildirdi.

 

 

Faturayı bankalardan ödeyenlere kötü haber!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.