Türkiye’de hangi uygulamalar yasak?

Son yıllarda, dünya çapında milyonlarca kullanıcıya sahip uygulamalar arasında bulunan Booking, Uber, PayPal, Airbnb ve Instagram gibi platformlar, Türkiye'de yasaklandı. Peki, bu yasakların ardındaki nedenler neler? İşte detaylar

Türkiye’de hangi uygulamalar yasak?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda, Türkiye’de dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı bulunan popüler uygulamalar arasında Booking, Uber, PayPal, Airbnb ve Instagram yasaklandı. Bu yasaklar, çeşitli ekonomik ve sosyal sebeplerle gündeme geldi ve hem kullanıcılar hem de işletmeler üzerinde önemli etkiler yarattı. Peki, bu uygulamaların yasaklanmasının arkasındaki sebepler neler?

BOOKİNG

Booking, dünyanın en çok kullanılan turizm uygulamalarından biri. Ancak Türkiye’de bulunan bir kullanıcı, Türkiye’deki bir otele rezervasyon yaptıramıyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin (TURSAB) açtığı dava sonucu booking.com ve uygulamasının faaliyetleri, haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle 2017’de durduruldu. Yedi yıldır faaliyetleri durdurulan booking, yurt dışından Türkiye’ye gelen turistlere, Türk vatandaşlarından daha uygun fiyatlı tatil seçenekleri satmaya devam ediyor. Dolayısıyla Türk tatilci de döviz kuru arasındaki farka rağmen yurtdışı tatilini tercih ediyor.

AİRBNB VE KISA SÜRELİ KİRALAMA SORUNLARI

Airbnb, uzun süreli misafirlik ve kısa süreli ev kiralama ihtiyaçlarını karşılayan bir uygulamaydı. Ancak Türkiye'de getirilen ciddi kısıtlamalarla, ev sahiplerinin ruhsat alması zorunlu hale geldi ve ruhsat şartları zorlaştırıldı.

UBER VE TAKSİCİLERİN BASKISI

Taksi çağırma uygulamaları arasında en ünlüsü olan Uber, İstanbul'da taksi sorununa çözüm sunuyordu. Ancak taksicilerin baskısı ve Uber sürücülerine yönelik saldırılar nedeniyle uygulama yasaklandı. Şu anda Uber sadece sarı taksi çağırma hizmeti sunabiliyor.

PAYPAL VE ONLİNE ALIŞVERİŞ GÜVENLİĞİ

Dünyanın en çok tercih edilen ödeme sistemlerinden biri olan PayPal, 2016 yılında Türkiye'deki faaliyetlerini durdurdu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) lisans başvurusunu reddetmesi, bu karara yol açtı. PayPal'in Türkiye'de kullanılamaması, özellikle yurtdışına satış yapan küçük işletmeleri olumsuz etkiliyor.

INSTAGRAM YASAKLANDI

Heniyye suikastı sonrası getirilen erişim engeli nedeniyle Instagram, dört gündür kapalı. Bu yasak, platform üzerinden satış yapan on binlerce küçük girişimciyi olumsuz etkiledi. Instagram'ın kapanmasının Türkiye'ye günlük maliyetinin 1,9 milyar TL olduğu açıklandı. Türkiye, 58 milyona yakın Instagram kullanıcısıyla dünyada en çok Instagram kullanıcısına sahip beşinci ülke konumunda.

 

 

 

Türkiye’de hangi uygulamalar yasak?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.