Şanlıurfa’daki tüm marketlerde yasaklandı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin yanıltılmasının önüne geçmek amacıyla önemli bir düzenlemeye imza attı. Şanlıurfa’da da tüm marketlerde eritme peynirlerinin ambalajlarındaki yanıltıcı ifadelerin kullanımını yasaklayan yeni tebliğ yürürlüğe girdi.

5

Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticilere yönelik yayımladığı yeni tebliğle taklit ürünlerin önüne geçmek amacıyla yeni düzenlemeyi devreye koyuyor. Bu düzenlemeyle birlikte, eritme peynirlerinin etiketlerinde “tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve tost peyniri” gibi ifadelerin yer alması yasaklandı. Önceden “limon suyu” ve “narlı sos” gibi ürünlerle ilgili de benzer yasaklar getiren bakanlık, artık milyonlarca tüketicinin tercih ettiği eritme peynirleri konusunda da sıkı bir denetim başlatmış oldu.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, yeni tebliğ ile birlikte, eritme peynirlerinin ambalajlarında kullanılan bu yanıltıcı ifadelerin yasaklanması, üretici firmaların etiketi değiştirmesini zorunlu hale getirecek. Bakanlık, düzenlemeye uymayan ürünlerin satışına izin verilmeyeceğini duyurdu.

Bakanlığın taklit ürünlerle mücadele çabaları sadece peynirlerle sınırlı kalmayacak. Zincir marketlerde satılan “aromalı” ürünlere de sınırlamalar getirileceği öğrenildi. Özellikle “muzlu, çilekli, fındıklı” gibi isimlerle piyasaya sunulan gofretlerin bu isimlerle satışı yasaklanacak. Ambalajlarda “aromalı” ifadesinin zorunlu hale getirilmesi bekleniyor.

Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, bu düzenlemenin tüketici koruma odaklı olduğunu belirtti. Altuntaş, eritme peynirlerinin geleneksel ve yöresel peynirlerle ya da coğrafi işaretli peynirlerle karıştırılmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ürün adının en az 3 mm punto büyüklüğünde ve ambalajın görünür alanında yer alması gerektiği belirtildi. Diğer yandan, “sürülebilir, ultrafiltrasyon, üçgen, tost için” gibi ifadelerin ise ambalajda yalnızca ürün adının yazıldığı puntodan daha küçük olarak yer alabileceği ifade edildi.