Şanlıurfa’da damlar bu yıl daha fazla kızaracak! Fiyat düşük, talep fazla

ÖZEL HABER| Şanlıurfa’da yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte salça yapımına yönelik talep artmaya başladı. Şanlıurfa Sebze ve Meyve Hali'nde salçalık domatesler tezgahlarda alıcı bulurken, fiyatlar da bu yıl geçen yıla oranla düşüş gösterdi. Salçalık domatesin kilosu, bu sene 4 ila 6 TL arasında değişiyor.

Şanlıurfa’da damlar bu yıl daha fazla kızaracak! Fiyat düşük, talep fazla

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Domates ve biber hasadıyla birlikte Şanlıurfa’da salça sezonu da açıldı.  Damların kırmızı renge bürünmeye başladığı kentte evlerinin salça ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşlar, Şanlıurfa Sebze ve Meyve Hali'nin yolunu tutuyor.

Halin hareketliliği, evlerinde kendi salçalarını yapmak isteyen vatandaşların yoğun ilgisiyle daha da artıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren hal pazarına akın eden Şanlıurfalılar, taze ve kaliteli domatesleri en uygun fiyatlarla satın almak için dükkanları dolaşıyor. Geçen yıl 7-9 TL arasında satışa sunulan salçalık domatesler, bu yıl fiyatların düşmesiyle birlikte vatandaşlar için cazip hale geldi.

KUTLUAY: DOMATES FİYATLARIMIZ ŞU AN GAYET UYGUN

Yerli üretim ve bol miktardaki ekilişin fiyatlara olumlu yansıdığını belirten ŞUTİM Sebze Hali esnaflarından Yusuf Kutluay, “Şehir olarak salçalık sebze sezonuna başladık. Domates fiyatlarımız şu an gayet uygun. Bu yıl tonaj yüksek, bu da fiyatların düşük olmasına sebep oldu,” diye konuştu.

Domateslerin yapım süreci ise dikkat çekiyor.  Alınan domatesler, kasalarla taşıma kamyonetlerine yükleniyor. Ardından evlere ya da salçalık biber ve domates sıkma tesislerine sevk ediliyor. Ortalama 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde ediliyor.

EVDE SALÇA YAPMANIN YOLU

Evinde salça yapmak isteyenler için işte basit bir tarif:

1.         Domatesleri iyice yıkayın ve saplarını koparın.

2.         Domatesleri büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölün ve derin bir kaba aktarın. Kabuklarının ayrılması için birkaç gün bekletin ve arada bir karıştırın.

3.         3-4 gün sonra, ince delikli bir süzgeçle domatesleri çekirdeklerinden ayırın. Kabuğundan ayrılan domatesler, kırmızı bir püre haline gelecektir.

4.         İnce bir tülbentten ya da bez torbadan domatesin suyunu süzün.

5.         Oluşan püreyi geniş bir tepsiye aktarın, bir miktar tuz ekleyin ve güneşte bekletin. Güneşte kurutulacak domates salçasının üzerini ince bir tülbentle örtüp, ara sıra karıştırmayı unutmayın.

6.         En geç bir haftada salçanız hazır olacaktır. Eğer güneşli bir ortamınız yoksa, domates püresini tencerede kaynatarak ve tuz ilave ederek de salça haline getirebilirsiniz; bu aşamada sık sık karıştırarak dibi tutmamasını sağlamalısınız.
 

Şanlıurfa’da damlar bu yıl daha fazla kızaracak! Fiyat düşük, talep fazla

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.