45 günde yetişen çerez 15 yılda yetişen Urfa fıstığını geride bıraktı!

Şanlıurfa ve Gaziantep'te fıstık hasadı hızla devam ederken, fıstık fiyatları da netleşmeye başladı. Bu yıl rekolte yılı olmasının yanı sıra tüccarların fiyatları düşürmesi, fıstık fiyatlarının kabak çekirdeğinden daha düşük seviyelere inmesine yol açtı. Çarşı esnafı, 45 günde yetişen kabak çekirdeğinin, 15 yılda yetişen fıstığı geride bıraktığını ifade etti.

5

Şanlıurfa ve Gaziantep’in vazgeçilmez lezzeti, yeşil altın olarak bilinen fıstık hasadı tüm hızıyla devam ediyor. 

Gaziantep'teki esnaflar, kabak çekirdeğinin kilosunun 300 TL, fıstığın kilosunun ise 200-250 TL arasında değiştiğini belirterek, “Kabak çekirdeği bu kadar kısa sürede yetişirken, fıstığın maliyetinin yüksek olması üreticiyi zor durumda bırakıyor” şeklinde konuştu.

Gaziantep Doğuş Gazetesi’nden Fatma Gültekin’in haberine göre, yeni mahsul fıstık fiyatlarının düşük olmasından şikayetçi olan üreticiler, maliyetlerin artmasına rağmen fiyatların düşüklüğünden yakınarak, “Var yılı olmasına rağmen fıstığın kilosu 100-105 TL’ye kadar düştü” dedi.

Fıstık üreticileri, sürdürülebilir bir gelir elde edebilmek için fiyatların yükselmesini umuyor. Kabak çekirdeğinin fıstığı geride bırakması, tarım sektöründe tartışmalara neden olurken, çiftçiler bu durumun nedenlerini sorgulamaya başladı.