Bir döneme damgasını vuran yapımlardan biri olan, başrolünde Şener Şen’in yer aldığı ve büyük bir kısmı Şanlıurfa’da çekilmiş olan ‘Züğürt Ağa’ filmindeki Haraptar Köyü, yıllar sonraki haliyle herkesi şaşırttı.
Büyük bir kısmı Şanlıurfa'da çekilmiş olmasından dolayı özellikle filmin nerede çekildiği ve çekilen yerin son hali halk arasında merak konusu oldu. Sosyal medyada yayınlanan fotoğraflarla o köyün 2021 yılındaki halini görenler eskiden yeniye adeta bir zaman yolcuğu yaşadı.
Gelgelelim Züğürt Ağa filmine… 1985 yapımı olan ve yönetmenliğini Nesli Çölgeçen'in yaptığı Türk filmi Züğürt Ağa, konusu ile bir dönem izleyenleri ekrana kilitlemeyi başaran Türk filmlerinden biri.
Başrolünde Şener Şen’in oynadığı filmde yer alan diğer oyuncular ise şöyle:
Erdal Özyağcılar, Füsun Demirel, Nilgün Nazlı, Atilla Yiğit, Can Kolukısa, Bahri Selin, Ayla Arslancan, Celal Perk, Ali Osman Okumuş, Funda Çakmaktaş, Kemal İnci, Celal Yassıtaş, Kadir Yılmaz, Hamdiye Turhanü, Habil Yenici, Ahmet Yutmaz, Ali Rıza Canoluk, Sabah Ayşavkı, Ayla Arslancan, Filiz Küçüktepe, Osman Bardakçı.
ZÜĞÜRT AĞA FİLMİNİN KONUSU
Türkiye'de feodalizmin çöküşünü konu alan filmde Şener Şen ‘Haraptar Köyü’nün ağasıdır. Köye sonradan çalışmak için gelen ve hayli kurnaz olan Kekeç Salman, kuraklık sebebiyle yeterince ürün elde edemeyen köy halkını örgütleyerek Ağa'nın mallarını çalmalarını ve bu malları satarak İstanbul'a göçmelerini sağlar. Filmdeki olayların bu durumun üzerine gelişir.
HARAPTAR KÖYÜ ŞİMDİKİ SULTANTEPE KÖYÜ
Züğürt Ağa filminde gördüğümüz ‘Haraptar Köyü’, Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Sultantepe mahallesidir.
Sultantepe Köyü, Şanlıurfa’nın merkezine 16 kilometre uzaklıkta yer alır.
Bugün filmde yer alan eski halinden eser kalmamış olması ile birlikte hemen yanında bulunan Sultantepe Höyüğü ile ise dikkat çeker. Bu höyük, Kötüçay ile Kömürcü Dere arasında, Sultantepe Köyü'nün hemen yanında yer alan bir höyüktür. Tepenin tabanda çapı 550 metre olan höyük, Urfa Ovası'nın en büyük höyüğüdür. Yüksekliği ise 43 metredir.
Ayrıca Sultantepe höyüğü önemli bir kazı alanıdır ve höyükte saptanan tabakalanma eskiden yeniye olarak, Kalkolitik Çağ, Erken Tunç Çağı, MÖ 2. binyıl, MÖ 1. binyıl, Yeni Asur Krallığı, Helenistik Dönem,Roma Dönemi, Orta Çağ İslam Dönemi şeklindedir.
0 Yorum