Dün gece değişti! Sigarada yeni dönem…

Tarım ve Orman Bakanlığı, tütün mamullerinin üretimi ve etiketlenmesi ile ilgili önemli düzenlemelere imza attı. Bugün yayımlanan Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik değişiklikleri, tütün ürünlerinin üretim, etiketleme ve denetim esaslarını kapsamlı bir şekilde yeniden düzenliyor.

Dün gece değişti! Sigarada yeni dönem…

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Resmi Gazete'nin 6 Ağustos 2024 tarihli sayısında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik değişiklikleri duyuruldu. Yönetmelik, tütün mamullerinin üretim, etiketleme ve denetim esaslarını yeniden düzenliyor.

ÜRETİM BİLGİLERİNDE ZORUNLU KODLAMA

Halktv.com.tr'de yer alan habere göre, yeni düzenlemeye göre, tütün mamullerinin ambalajlarında üretim tarihi, yeri ve üretime ait hat numarası gibi bilgilerin yer alması zorunlu hale getirildi. Bu kodlama, ürünlerin izlenebilirliğini artırmayı amaçlıyor.

KATKI MADDELERİNDE KISITLAMA

Sarmalık kıyılmış tütün mamullerinde sadece koruyucu ve nemlendirici maddelerin kullanılması serbest bırakılırken, nargilelik tütünlerde renklendirici dışında hiçbir katkı maddesi kullanılamayacak. Bu düzenleme, tüketicilerin sağlığını korumaya yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.

AMBALAJ VE ETİKETLEME STANDARTLARI

Yeni yönetmelik, sigara dışındaki tütün mamullerinin iç ambalajlarında marka ve ayırt edici ibarelerin sadece bir yerde, belirli font ve boyutta yazılmasını gerektiriyor. Şeffaf ve gümüş renkli ambalajlarda siyah, mat bitişli ambalajlarda ise belirli gri tonlarında yazı kullanılacak. Bu standartlar, tüketici bilgilendirmesini artırmayı hedefliyor.

ÜRETİM TARİHİ VE YERİ BİLGİSİ ZORUNLULUĞU

Tütün mamulleri paketlerinde, üretim tarihi ve yeri bilgileri belirtilmesi zorunlu hale getirildi. Bu bilgiler ambalajın alt veya yan yüzeyinde yer alacak.

BANDROL KULLANIMI

Yeni düzenlemelerle birlikte piyasaya arz edilen tütün mamulleri, ürün izleme sistemi bandrollerini içerecek. Bu bandroller, üretim tesislerinde paketleme sırasında veya ithal edilmesi durumunda üretim mahallinde yapıştırılacak.

GEÇİŞ SÜRECİ VE UYGULAMA

Yeni yönetmelik kapsamında, 31 Mart 2025 tarihinden itibaren yönetmeliğe uygun olmayan tütün mamullerinin piyasaya arz edilmesi yasaklanacak. Bu ürünlerin piyasaya arz uygunluk belgeleri 1 Nisan 2025 tarihinde iptal edilecek.

 

Dün gece değişti! Sigarada yeni dönem…

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.