Türkiye’nin güncel fay hattı haritası açıklandı! Şanlıurfa riskli bölgeler arasın da mı?

MTA Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin güncellenmiş fay hattı haritasını yayımladı. Açıklanan bu yeni haritaya göre, en riskli bölgeler ve en az riskli bölgeler belli oldu. Peki Şanlıurfa hangi kategoride?

Türkiye’nin güncel fay hattı haritası açıklandı! Şanlıurfa riskli bölgeler arasın da mı?

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin güncellenmiş Diri Fay Haritası'nı yayımladı. Bu yeni harita, ülke genelinde 45 ilde, 5,5 ve üzeri büyüklükte depremler üretebilecek 485 diri fayın mevcut olduğunu ortaya koyuyor. 

Türkiye, aktif fay hatları açısından oldukça zengin bir ülke. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında yer alan Türkiye, çeşitli bölgelerinde deprem riski taşıyor. Özellikle Doğu Anadolu Fayı, Hatay'dan başlayıp Erzincan'a kadar uzanıyor; Kuzey Anadolu Fayı ise Saros Körfezi'nden Aras Vadisi'ne kadar geniş bir alana yayılıyor. Ege Bölgesi'ndeki faylar ise Bakırçay ve Gediz çöküntü ovalarında yoğunlaşıyor.

 

ŞANLIURFA’DA DEPREM RİSKİ VAR MI?

Yayımlan haritaya göre, Şanlıurfa deprem riski bakımında risksiz bölgeler arasında görünüyor. Ancak 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde olduğu gibi çevre illerde yaşanan depremlerden etkilenebilir. 

 

RİSKLİ BÖLGELER 

MTA'nın haritasına göre, birinci derece risk taşıyan bölgeler arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla ve Aydın gibi iller bulunuyor. Bu illerde, yüksek büyüklükte depremler üretebilecek fay hatları mevcut. İkinci derece riskli bölgeler ise İstanbul, Tekirdağ ve Kahramanmaraş gibi illeri kapsıyor. Üçüncü derecede riskli bölgeler arasında ise Eskişehir, Antalya ve Sinop yer alıyor.

 

EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Harita, ayrıca düşük riskli bölgeleri de işaret ediyor. Sinop, Giresun, Trabzon ve Rize gibi iller, deprem riskinin daha düşük olduğu bölgeler olarak öne çıkıyor. Bu illerde, deprem güvenliği açısından daha az risk söz konusu.

Türkiye’nin güncel fay hattı haritası açıklandı! Şanlıurfa riskli bölgeler arasın da mı?

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.