Yarın son gün: Şanlıurfalı gençler bu habere bakmadan tercih yapmayın!

Şanlıurfa’da 2024 yılı üniversite tercih dönemi 2 Ağustos tarihinde sona erecek. Tercih dönemi sona ermeden 2023 Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri açıklandı. İş garantisi odaklı tercih yapmak isteyen adaylar için en yüksek istihdam oranına sahip bölümler ve alanlar öğrencilerin tercihlerine yön veriyor. İşte merak edilen tüm detaylar…

5

Şanlıurfa’da öğrenciler üniversite tercih döneminde doğru bölümler ve alanlar için uzun süredir arayış içindeydi. Öğrencilerin tercih yapacakları alan ve bölümler ile ilgili kafa karışıklığı yaşadığı bu günlerde 2023 Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri açıklandı. Açıklanan göstergeler Şanlıurfalı öğrencilerin kararlarını etkileyebilecek önemli bilgiler içeriyor. İş bulma oranları ve kazanç verilerinin yer aldığı göstergeler hangi bölümlerin öne çıktığına dair önemli ipuçları veriyor.

İşte 2023 Yükseköğretim İstihdam Göstergelerinden detaylar…

DİL VE KONUŞMA TERAPİSİ LİSTENİN EN ŞAŞIRTICI BÖLÜMÜ OLDU

Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı 2023 yılında yüzde 75,6'ya yükseldi. 
Bu oran, geçen sene yüzde 75,1'den sadece küçük bir artış gösterse de, bazı bölümler için bu oran neredeyse yüzde 100'e yaklaşıyor.

En yüksek istihdam oranına sahip bölümler ise şu şekilde sıralandı;

Özel Eğitim Öğretmenliği yüzde 96,2 oranı ile mezunlarının neredeyse tamamının iş bulduğu bölüm olarak ön plana çıkıyor. Tıp Bölümü yüzde 95,3 oranı ile Özel Eğitim Öğretmenliğinden sonra gelen ve en çok iş bulunan bölüm oldu. Dil ve Konuşma Terapisi yüzde 93,9 oranı ile tercih yapacak olan öğrencileri en çok şaşırtan bölüm oldu. Elektrik Öğretmenliği yüzde 93,2 oranı ile iş bulma potansiyeli yüksek olan dördüncü bölüm oldu. Ebelik yüzde 92,4 oranı ile en çok iş bulunan bölümler arasında yer buluyor.

ÖN LİSANS MEZUNLARI BU VERİLERE BAKMADAN TERCİH YAPMAYIN!

Ön lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı yüzde 67,7'ye ulaştı ve bazı bölümler mezunlarını işsiz bırakmayacak nitelikte. İşte o bölümler;

Polis Meslek Eğitimi yüzde 92,1 oranı ile iş bulma potansiyeli en yüksek bölüm olarak listenin başında yer aldı. Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı yüzde 88,7 oranı ile ikinci sırada iş bulma oranının yüksek olduğu bölüm oldu. Endüstriyel Kalıpçılık yüzde 86,1 oranı ile listede yer bulan bir diğer alan oldu.

İLK İŞ BULMA SÜRELERİ DİKKAT ÇEKTİ

Lisans mezunları için ortalama ilk iş bulma süresi 14 ay olarak kaydedildi. Bununla birlikte bazı alan ve bölüm mezunları iş dünyasına çok daha kısa sürede atılıyor. Buna göre; 

Dil ve Konuşma Terapisi alanından mezun olan öğrenciler 2 ay, Tıp ve Özel Eğitim Öğretmenliği bölümlerinden mezun olanlar 4 ay, Ön lisans mezunları için ise ortalama iş bulma süresi 15 ay olarak açıklandı.

Bazı bölümlerde ise şaşırtıcı süreler dikkat çekti:

Polis Meslek Eğitimi için yalnızca 2 ay iş bulma süresi olması öğrencilerin tercihlerini büyük ölçüde etkileyecek kadar kısa bir süre olarak listede yer aldı. 

İŞTE EN YÜKSEK KAZANÇ SAĞLAYAN BÖLÜMLER

En çok merak edilen ve araştırılan konu ise en yüksek kazanç sağlayan alanlar ve bölümler! 

Lisans mezunları arasında en yüksek kazanç sağlayan bölümler listesinde, Pilotaj alanında aylık kazanç en üst seviyede! Ardından bu alanı Matematik Mühendisliği bölümü takip ediyor. Son olarak en yüksek kazanç sağlayan bölüm ise Uçak Mühendisliği bölümü.
Ön lisans mezunları için ise en yüksek kazanç sağlayan bölümlerde başı Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi bölümü çekiyor. Polis Meslek Eğitimi alanı ise en yüksek kazanç sağlayan bir diğer alan oluyor.

BU BÖLÜMLERDE MEZUN OLDUĞU ALANDA ÇALIŞMA ORANI YÜZDE 100’E YAKIN!

Öğrenciler tercih edecekleri alan ve bölümlerden mezun olduktan sonra kendi alanlarında iş bulup bulamayacağı kaygısı taşıyor. Açıklanan verilerde yer alan bölümlerde okuyan öğrencilerin işsiz kalma olasılığı çok düşük. Lisans mezunlarının kendi alanlarında çalışma oranı en yüksek olan bölümlerden Sağlık ve Refah alanı yüzde 79,3 iken İş, Yönetim ve Hukuk alanı ise yüzde 79,3 olarak kaydedildi.

Ön lisans mezunlarına baktığımızda ise yine İş, Yönetim ve Hukuk alanı yüzde 65,6 oranla işsiz kalma olasılığı en düşük alan oldu.