9 ilde kuyumculara denetim başlatıldı! Şanlıurfa'da hızla zenginleşen Suriyeli kuyumculara da sıra gelecek mi?

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Vergi Denetim Kurulu (VDK) ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü ekipleri 9 ilde 707 kuyumcuya Vergi ödemesi ve gelir gider beyanına yönelik denetim başlattı. Peki Şanlıurfa'da hızla zenginleşen ve işlerini büyüten Suriyeli kuyumculara da sıra gelecek mi?

5

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kuyumcuların beyan ettiği ortalama matrahın 16 bin 46 lira olduğunu açıklayarak, bu rakamların sektör genelindeki gelirleri yansıtamadığını belirtmişti. 

Bu açıklamanın ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Vergi Denetim Kurulu (VDK) ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcu işletmesine eş zamanlı denetim başlattı.

Denetim sürecinde, kuyumcuların stoklarının tek tek sayılacağı, faturasız altın ve değerli taş alım-satımlarının olup olmadığı kontrol edileceği ifade edildi. Ayrıca, ödemelerin firma adına kayıtlı banka hesaplarından yapılıp yapılmadığı, ürünlerin faturalarda gerçek gram bilgilerinin yer alıp almadığı ve yetkisiz döviz alım-satımı gibi unsurlar da denetim kapsamına alınacak.

ŞANLIURFA’DAKİ SURİYELİ KUYUMCULAR DA DENETLENECEK Mİ?

Suriye’den Şanlıurfa’ya göç eden ve burada kuyumculuk işiyle uğraşan birçok Suriyeli bulunuyor. Vergi ödemediği ve gelir gider beyanı belirtilmediği iddia edilen bu kuyumcular, gün geçtikçe daha da zenginleşiyorlar. Bakanlık tarafından başlatılan bu denetimlerin Şanlıurfa’daki Suriyeli kuyumcuları da kapsayıp kapsamayacağı merak konusu.