Gaziantep rekor kırdı, Diyarbakır listede… Şanlıurfa yine yerlerde!

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarını belirleyen İSO'nun 2023 yılı verileri, Şanlıurfa için oldukça düşündürücü sonuçlar ortaya koydu. Hem Türkiye'nin ilk 500 hem de ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde Şanlıurfa'dan hiçbir firma yer alamadı. Komşu iller Gaziantep ve Diyarbakır'ın listede yer alması, Şanlıurfa'nın sanayi alanındaki gerilemesini gözler önüne serdi.

Gaziantep rekor kırdı, Diyarbakır listede…  Şanlıurfa yine yerlerde!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları listesini her yıl yayınlıyor. İSO’nun araştırması iki fazda yayınlanıyor. İlk önce “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesini yayınlayan İSO, birkaç ay sonra da “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesini kamuoyuyla paylaşıyor.

İSO, Türkiye’nin ilk 500 şirketini nisanda açıklamıştı. Türkiye’de sanayi ve ticaret odalarındaki en büyük kuruluşların yer aldığı listeye Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’ndan (ŞUTSO) hiçbir firma girememişti.

ŞANLIURFA YİNE YOK

İSO, ilk 500 listesinin ardından “İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” listesini de duyurdu. Bu liste, genellikle KOBİ’ler (Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler) için bir gösterge niteliği taşıyor. 2023 yılına ait İSO İkinci 500 araştırmasının sonuçları, bu yıl da KOBİ’lerin durumu ve geleceği açısından çarpıcı bulgular içeriyor. İkinci 500’ün üretimden satışları, bir önceki yıla göre yüzde 42,2 oranında artarak 695 milyar TL’den 988 milyar TL’ye yükseldi. Ancak, bu artışın, küresel talepteki yavaşlama, meydana gelen deprem felaketi, uzun süren seçim dönemi ve ardından gelen yeni ekonomik politikaların etkisiyle sınırlı olduğu vurgulandı.

İSO’nun İkinci 500 listesini incelediğimizde, sanayide Anadolu ağırlığının arttığı ve Türkiye genelindeki sanayi dağılımının daha dengeli bir hal aldığı görülüyor. Ancak, ne ilk 500 ne de ikinci 500 listesinde Şanlıurfa’ya ait bir firma bulunmaması, kentin sanayi şehri olma konusundaki iddialarını ciddi şekilde sorgulatıyor.

GAZİANTEP’İN BAŞARISI…

2023 yılı İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuçlarına göre, Şanlıurfa’nın komşu ili Gaziantep’ten 33 firma listeye girdi. Gaziantep, İSO İlk 500 listesinde 2023 yılı itibarıyla 29 firmasıyla yer alırken, İkinci 500’deki 33 firma ile birlikte toplamda 62 firmasıyla dikkat çekti. Öte yandan, Diyarbakır ise İkinci 500 listesine yalnızca bir firma ile girebildi.

Gaziantep rekor kırdı, Diyarbakır listede… Şanlıurfa yine yerlerde!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.