Türkiye’de eskiden hayvancılığın en yoğun yapıldığı yerlerden biri olan Şanlıurfa’da, hayvancılık sektörü bugünlerde oldukça gerilemiş durumda. Sadece Şanlıurfa değil, ülke genelinde de sektörde düşüş yaşanıyor. Bu düşüş nedeniyle kırmızı et fiyatları adeta uçmuş durumda. Ancak, Tarım Kredi Grubu tarafından açıklanan yeni bir proje ile ülke genelinde hayvancılık sektörü tekrar canlanabilir.
KIRMIZI ET FİYATLARINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ BEKLENİYOR
Tarım Kredi Grubu, duyurdukları yeni bir projeyle hayvancılık sektörünü tekrar büyütmeyi hedefliyor. Bu proje embriyo transferi ile sığırların doğum yapma kapasitesini artırmayı planlıyor. Normal şartlarda yılda bir kez doğum yapan sığırlar, bu yeni teknoloji sayesinde yılda 15-20 kez doğum yapabilecek. Bu gelişme, et üretiminde verimliliği artırarak tüketiciye daha uygun fiyatlar sunmayı hedefliyor.
Tarım Kredi Grubu Genel Müdürü Hüseyin Aydın, APara’ya yaptığı açıklamada, Trakya bölgesinde 1300 dönümlük bir alanda 20 bin baş kapasiteli bir tesis kuracaklarını belirtti. Bu tesiste, sperma ve embriyo üretimi yapılacak ve yıllık 1 milyon ton dışarıdan sperma alımına son verilerek, yerli üretimle maliyetler düşürülecek.
1 DEĞİL, 20 DOĞUM OLACAK
Aydın, normal bir sığırın yılda bir kez doğum yaptığını ancak embriyo transferi ile bu sayının 15-20’ye çıkabileceğini vurguladı. Bu teknoloji sayesinde yılda 5-10 bin anaç hayvan üretilecek ve bu hayvanlar vatandaşa sunulacak. Erkek sığırlar ise besi için kullanılacak.
Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yapılan açıklamada, "Sığır yetiştiriciliği ve ıslahında Sun'i Tohumlama büyük bir önem taşımaktadır. Seçilmiş ırk özelliklerini taşıyan boğalardan elde edilen sperma, uygun koşullarda yıllarca saklanabilmektedir. Türkiye pazarında ithal boğa sperması yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Sperma üretim laboratuvarı kurularak, ilk etapta yıllık 1 milyon doz boğa sperması üretilerek cari açığın minimize edilmesi hedeflenmektedir" ifadelerine yer verildi.
ET ÜRETİMİNDE YENİ DÖNEM
Embriyo transferi, üstün genetik özelliklere sahip donör hayvanlardan alınan embriyoların sağlıklı taşıyıcı hayvanlara transfer edilmesiyle gerçekleştiriliyor. Genetik kapasitesi yüksek ineklerden yılda sadece bir buzağı elde edilirken, bu yöntemle yılda 15-20 genetik kapasitesi yüksek buzağı elde edilebiliyor. Böylece yurtdışından yüksek fiyatlar ödenerek getirilen embriyolar, kurulacak laboratuvarlarda daha uygun fiyatlarla üretilerek Türk çiftçisine sunulacak.
0 Yorum