Otomobil pazarında şaşırtıcı gelişme! Ekonomik krizde bile satışlar patladı

Türkiye’de ekonomik göstergelerin kötüye gittiği bir dönemde, lüks otomobil segmentindeki satışlar dikkat çekici bir şekilde arttı. 2024'ün ilk yarısında lüks otomobil satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 oranında artış gösterdi. Aynı dönemde, hafif ticari araç pazarı yüzde 8,7 oranında daralırken, sıfır otomobil alabilenlerin yüzde 8,3’ü lüks segmenti tercih etti.

Otomobil pazarında şaşırtıcı gelişme! Ekonomik krizde bile satışlar patladı

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En çok satılan lüks araba markalı belli oldu.

Duvar’dan Erkan Ersöz'ün aktardığına göre, 2024’ün ilk altı ayında Mercedes-Benz, satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,3 artırarak lider konumuna yükseldi. Geçen yıl 10.851 satışla Audi zirvede yer alırken, 10.540 adetle BMW ikinci sırada bulunuyordu. 2023'ün ilk yarısında üçüncü sırada yer alan Mercedes-Benz, diğer iki Alman markasının satışlarının düşmesine karşın, satışlarını 3 bin adetten fazla artırarak bu yılın birincisi oldu.

Mercedes-Benz’in elektrikli araç satışları da dikkat çekici bir artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 134 artan elektrikli araç satışları, markanın sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağladı. Mercedes-Benz C-Serisi, sınıfının en çok satan otomobili olurken, EQB ise markanın en çok satan elektrikli aracı olarak öne çıktı. Marka, pazara sunacağı yeni modellerle satışlarının yüzde 20’den fazlasının elektrikli modeller olmasını hedefliyor.

Volvo ve Land Rover'ın Yükselişi

Lüks sınıf araçların ilk beşinde yer alan Volvo ve Land Rover, listede yine dördüncü ve beşinci sırada bulunuyor. Volvo, ilk altı ayda 6.744 araç satışıyla geçen yıla göre yüzde 30,7 oranında büyüme kaydetti. Land Rover ise pazarını yüzde 47,5 artırarak 1.328 adet araç sattı. Volvo’nun en pahalı modeli XC90 Recharge, 455 beygir gücünde ve 7.120.600 TL’lik fiyat etiketiyle dikkat çekiyor. Land Rover’ın en pahalı modeli ise 27.040.164 TL’den satılan Range Rover Long Wheelbase.

DİĞER LÜKS MARKALAR

Listedeki diğer dokuz marka bin adedin altında satış gerçekleştirdi. Porsche, Lexus, Maserati, Jaguar, Bentley, Ferrari, Lamborghini, Aston Martin ve Türkiye’de ilk kez bu yıl satışa çıkan Alpine, farklı satış rakamlarıyla dikkat çekti. Özellikle Porsche, altı ayda 511 adet satış gerçekleştirerek lüks segmentte önemli bir yere sahip oldu.

Bentley, geçen seneye göre artış göstererek 19 adet, Lamborghini ise 10 adet satış yaptı. Ferrari, aynı dönemde 12 araç satışı gerçekleştirdi.

Ekonomik zorluklara rağmen lüks otomobil segmentindeki bu artış, tüketici davranışlarında ilginç bir değişime işaret ediyor. Lüks segment otomobiller, sadece bir ulaşım aracı olmanın ötesinde, prestij ve statü sembolü olarak da değer görüyor. Bu eğilim, ekonomik belirsizlikler devam etse de, lüks otomobil pazarının canlılığını koruyacağını gösteriyor.

Otomobil pazarında şaşırtıcı gelişme! Ekonomik krizde bile satışlar patladı

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.