Cinsel birliktelik kadınlara hayat, erkeklere ölüm getiriyor

ABD'de gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, düzenli seksin kadınların yaşam süresini uzattığını, ancak erkeklerde aşırı seksin sağlık açısından olumsuz etkileri olduğunu ortaya koydu.

5

Pennsylvania'daki Walden Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan çalışmada, 14 bin 542 kadının sağlık verileri ve cinsel yaşamları incelendi. Araştırmanın sonuçlarına göre, haftada en az bir kez seks yapan kadınların daha uzun yaşadığı belirlendi. Haftada bir kereden az seks yapan 20-59 yaş arası kadınların, haftada bir kez veya daha fazla seks yapanlara kıyasla 5 yıl içinde ölme riskinin yüzde 70 oranında arttığı tespit edildi.

Daha az seks yapan kadınlarda, sağlıklı hücrelere, dokulara ve organlara zarar verebilen, iltihaplanmayla bağlantılı bir proteinin seviyelerinin yükseldiği ortaya çıktı. Araştırma ekibi, seksin kalp sağlığına katkıda bulunduğunu, kalp atış hızı değişkenliğini azaltarak kan akışını artırdığını belirtti. Ayrıca düzenli seksin daha iyi uyku, gelişmiş beyin fonksiyonları ve daha genç görünme gibi sağlık yararlarıyla da ilişkili olduğu ifade edildi.

 

ERKEKLER İÇİN AŞIRI SEKSİN ZARARLARI

Öte yandan, araştırma erkeklerde çok sık seks yapmanın sağlık açısından zararlı olabileceğini gösterdi. Araştırmacılar, cinsel ilişki sıklığı yüksek olan erkeklerin, kadınlara göre 6 kat daha fazla ölüm riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Bu durumun sağlık, davranış, meslek, gelir ve etnik köken gibi değişkenler çıkarıldığında bile geçerli olduğu ifade edildi.

Erkeklerde aşırı seks yapmanın kalp damar hastalıkları riskini artırdığı ortaya çıktı. Araştırmanın yazarlarından Dr. Srikanta Banerjee, seksin ciddi sağlık sorunlarını önleyebilecek endorfinlerin salgılanmasını sağladığını, ancak aşırı seksin erkeklerde tam tersi bir etki yaratarak ölüm oranını artırabileceğini belirtti.

 

ARAŞTIRMANIN DETAYLARI VE SONUÇLARI

Journal of Psychosexual Health dergisinde yayımlanan çalışmada, araştırma ekibi bireylerin verilerini incelemek için ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) büyük bir veri tabanını kullandıklarını açıkladı. Bu büyük veri seti, araştırmanın güvenilirliğini artıran önemli bir faktör olarak dikkat çekiyor.

Sonuç olarak, düzenli seks kadınlar için birçok sağlık yararını beraberinde getirirken, erkeklerde aşırı seksin ölüm riskini artırdığı sonucuna varıldı.