Yeni bir fay hattı keşfedildi! Şanlıurfa’da da çalışmalar sürüyor

TÜBİTAK önümüzdeki yılın sonuna kadar Türkiye’nin aktif fay hatları haritası çıkaracak. Uzmanlar bu kapsamda Şanlıurfa da dahil olmak üzere ülkenin dört bir yanında çalışmalarını sürdürüyor. Bozova fay hattı için geçtiğimiz günlerde açıklama yapan uzmanlar, bu kez Şanlıurfa’ya 194 km uzaklıktaki bölgede yeni bir fay hattı tespit ettiklerini açıkladı.

Yeni bir fay hattı keşfedildi! Şanlıurfa’da da çalışmalar sürüyor

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncellenmesi için çalışmalar hızla sürüyor. TÜBİTAK başkanlığında yürütülen projede, 2025 yılının sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif fay hatları kamuoyuyla paylaşılacak. 

Bu kapsamda Şanlıurfa’da da Bozova fay hattında çalışmalar yapılıyor. Çeşitli üniversitelerde deprem alanında uzmanlık yapan 10 kişilik bir heyet kentte bulunan fay hattı ve depremin etkileyebileceği Atatürk Barajı’nda incelemelerde bulunuyor.

BOZOVA FAY HATTINDA 7 ŞİDDETİNDE DEPREM OLUŞABİLİR

Bozova fay hattında incelemelerde bulunan uzmanlardan biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, geçtiğimiz günlerde incelemeler hakkında bir açıklama yaparak, 2 aydır fay hattında çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Çalışmaların ardından konuşan Sümer, “Uzunluğu itibarıyla 55 kilometrelik bir fay ve 7 şiddetine varan bir deprem üretebilir. Atatürk Barajı'na etkisiyle ilgili önemi dolayısıyla biz önceliğimizi Bozova fay hattına verdik.” dedi.

SÜMER: ŞU AN İÇİN ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK

Açıklamasının devamında konuşan şu an için endişe edilecek bir durum olmadığı belirterek, "Atatürk Barajı'nın bendini bu fay kesmiyor, bu çok önemli. Depremlerde 2 hasar oluşuyor, 1'isi yüzey yırtılması diğeri dalgadan kaynaklı. Dolayısıyla biz en azından Atatürk Barajı'nın bendini kesen bir fay riskinden kurtulmuş durumdayız. Atatürk Barajı bendi ve özellikle havzanın güneyiyle ilgili bir baskınla ilgili bir tehlike olur mu? Bu çalışmanın sonunda ortaya çıkartılacak.” İfadeleri kullandı. 

YENİ FAY HATTI 

Şanlıurfa’da olduğu gibi Türkiye’nin birçok yerinde çalışmalar devam ederken TÜBİTAK yetkilileri 6 Şubat depremlerinin meydana geldiği Kahramanmaraş’ın Narlı beldesi üzerinde yapılan çalışmalarda Doğu Anadolu Fayı'na bağlı yeni bir fay hattı keşfettiklerini açıkladı. Bu yeni fayın, Narlı fayından bağımsız ve Doğu Anadolu Fayı'na bağlantılı olduğu belirtildi.

Yeni bir fay hattı keşfedildi! Şanlıurfa’da da çalışmalar sürüyor

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.