Türkiye'nin deprem tehlike haritasının güncellenmesi için çalışmalar hızla sürüyor. TÜBİTAK başkanlığında yürütülen projede, 2025 yılının sonuna kadar Türkiye'nin tüm aktif fay hatları kamuoyuyla paylaşılacak.
Bu kapsamda Şanlıurfa’da da Bozova fay hattında çalışmalar yapılıyor. Çeşitli üniversitelerde deprem alanında uzmanlık yapan 10 kişilik bir heyet kentte bulunan fay hattı ve depremin etkileyebileceği Atatürk Barajı’nda incelemelerde bulunuyor.
BOZOVA FAY HATTINDA 7 ŞİDDETİNDE DEPREM OLUŞABİLİR
Bozova fay hattında incelemelerde bulunan uzmanlardan biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, geçtiğimiz günlerde incelemeler hakkında bir açıklama yaparak, 2 aydır fay hattında çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Çalışmaların ardından konuşan Sümer, “Uzunluğu itibarıyla 55 kilometrelik bir fay ve 7 şiddetine varan bir deprem üretebilir. Atatürk Barajı'na etkisiyle ilgili önemi dolayısıyla biz önceliğimizi Bozova fay hattına verdik.” dedi.
SÜMER: ŞU AN İÇİN ENDİŞE EDİLECEK BİR DURUM YOK
Açıklamasının devamında konuşan şu an için endişe edilecek bir durum olmadığı belirterek, "Atatürk Barajı'nın bendini bu fay kesmiyor, bu çok önemli. Depremlerde 2 hasar oluşuyor, 1'isi yüzey yırtılması diğeri dalgadan kaynaklı. Dolayısıyla biz en azından Atatürk Barajı'nın bendini kesen bir fay riskinden kurtulmuş durumdayız. Atatürk Barajı bendi ve özellikle havzanın güneyiyle ilgili bir baskınla ilgili bir tehlike olur mu? Bu çalışmanın sonunda ortaya çıkartılacak.” İfadeleri kullandı.
YENİ FAY HATTI
Şanlıurfa’da olduğu gibi Türkiye’nin birçok yerinde çalışmalar devam ederken TÜBİTAK yetkilileri 6 Şubat depremlerinin meydana geldiği Kahramanmaraş’ın Narlı beldesi üzerinde yapılan çalışmalarda Doğu Anadolu Fayı'na bağlı yeni bir fay hattı keşfettiklerini açıkladı. Bu yeni fayın, Narlı fayından bağımsız ve Doğu Anadolu Fayı'na bağlantılı olduğu belirtildi.
0 Yorum