“Yasayıgeriçek” dediler: Kanun teklifinin kabul edilmesine tepkiler çığ gibi büyüdü!

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren teklif komisyondan geçti. Komisyondan geçen teklifin ardından sosyal medyadan tepki yağdı. Sosyal medya kullanıcıları #yasayıgeriçek hashtag ile binlerce paylaşım yaparak tepkilerini dile getirdi.

5

 

 

Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’de Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu tarafından dün kabul edildi.

Komisyon tarafından kabul edilen kanun teklifi 17 madde içeriyor.

KOMİSYONDAN GEÇEN KANUN TEKLİFİNİN KABUL EDİLMESİYLE:

AK Parti tarafından hazırlanan Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören 17 maddelik teklife göre; başıboş sokak hayvanlarıyla ilgili yetki belediyelerde olacak.

Uygulamayı gerçekleştirmeyen yetkililere 2 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Teklifle evcil hayvanlarını terk edenlere ve sahipsiz hayvan popülasyonunu artıranlara da ceza kesilecek.

Sahiplendiği köpeği sokağa bırakanlar, hayvan başına 60 bin lira ceza ödeyecek. Köpekleri şehir dışındaki boş arazilere bırakan belediye ya da derneklere de hayvan başına 50 bin lira ceza uygulanacak.

Düzenlemeye göre, başıboş sokak köpekleri kısırlaştırılacak, aşıları yapılacak, sahiplendirilinceye kadar bakımları barınaklarda sağlanacak.

Ayrıca teklif tüm hayvanları değil yalnızca başıboş köpekleri kapsayacak şekilde güncellendi.

9. MADDENİN 3. FIKRASI EN ÖNEMLİ MADDE OLDU

Komisyon görüşmeleri sırasında verilen önerge ile teklif metninden "ötanazi" kelimesi çıkarıldı.

Bunun yerine “Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9'uncu Maddesi’nin 3'üncü Fıkrası’nda yer alan hükümler uygulanır” ifadesi metne eklendi.

Veterinerlik Hizmetleri Kanunu’nun 9’uncu maddesinin 3’üncü fıkrasında ise şu ifadeler yer alıyor:

"(3) Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak,

a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,

b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,

c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır."

KOMİSYONDA KABUL EDİLEN 4.MADDE NE İÇERİYOR?

Teklifin 4. Maddesi de komisyonda kabul edildi. Kabul edilen maddeye göre hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak.

Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

SOSYAL MEDYADA “YASAYIGERİÇEK” DEDİLER

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin kabul edilmesi ile sosyal medyada tepkiler çığ gibi büyüdü.

Sosyal medyada bazı sanatçılar ve sosyal medya kullanıcıları #yasayıgeriçek hashtag ile binlerce paylaşım yaparak tepkilerini dile getirdi.

“Bu masumların ahı hepimizden çıkar” Cenk Eren.

“Sokak hayvanları vicdandır, merhamettir. Merhametli vicdanlı insanlar Türkiye'nin gururudur” Ajda Pekkan.

“GLOBAL CALL” Melek Mosso.

“Ne çok abarttınız ”alt tarafı bi hayvan" diye düşünenlerden merhamet ve vicdan bekliyoruz." Zuhal.

“Bazı hayatların daha değersiz olduğu düşüncesi, dünyadaki bütün kötülüklerin kaynağıdır.” Badiko.

“İnsan olmak zor iştir, vicdanlı olacaksı, adaletli olacaksın, sadece kendini değil tüm canlıları sevebilecek kadar güzel yürekli olacaksın. İnsan olmak zor iştir.." Uzay Murat.