Şanlıurfalı sendika başkanı açtı ağzını yumdu gözünü!

Hürriyet Sağlık Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Cengizhan Karaçizmeli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan sendika barajı ve toplu sözleşme ikramiyesi ödemeleriyle ilgili teklife dair sert açıklamalarda bulundu. Anayasa Mahkemesi'nin Mart ayında iptal ettiği teklifin geçtiğimiz günlerde komisyonda kabul edilmesi ve bugün mecliste görüşülmesi bekleniyor. Karaçizmeli, üye sayısı fazla olan sendikaların, kendilerinden korktukları için bu tür bir yola başvurduklarını ileri sürdü.

5

Sendikaların çalışanların özlük ve mali haklarını korumak, kazanım elde etmek,  çalışanın verdiği emeğin karşılığını almak için mücadele etmesi gerektiğini belirten Cengizhan karaçizmeli, “Ancak günümüzde özellikle yeni işe başlayan çalışanlarımız sendikaların iş yeri değişikliği, tayin ve makam mevki sahibi olabilmek için bir basamak olduğunu düşünüyorlar. Ne yazık ki sarı ve sarımtrak olarak tabir edilen bu sendikaların idareci ve yöneticileri bazı zamanlarda kamu çalışanlarını zor durumda bırakarak beklentilerin bir kısmını karşılayarak, yapamadıklarını vaad ederek, eleştirip tepki göstereni de tehdit ederek sendikacıyız diye ortada dolaşıyorlar” dedi.

Giyim ücretlerinde çok büyük adaletsizlik olduğuna değinen Başkan Karaçizmeli , “Özellikle diğer kurumlarda 10 Bin ile 60 Bin TL arasında değişen giyim kuşam ücretlerinin sağlık çalışanlarında 100 ile 400 TL arasında olması, akşam mesaisi saatlik nöbet ücretlerinin gündüz mesaisinden az olması, teşvik ödemelerinin birimlere göre adaletsiz dağılımı, nöbet ücretleri ile ek gelir elde etmek isteyen çalışanın fazla mesai yapmasını engellemek için yapılan uygulamalar, 2006 yılından sonra memur olarak atanan kadrolu çalışanın en büyük mağduriyeti olan 5510 statüsü, aile sağlığı çalışanlarımızın yönetmelikten kaynaklı yaşadığı ekonomik ve mevzuatla çelişen çalışma şartları, teşvik ücretlerinin düşük olması, aile hekimlerinin yaşadığı sorunlar, 112 istasyonlarında çalışan arkadaşlarımızın yaşadığı zorluklar.

Üniversite Hastanesi’nde halen daha devam etmekte olan az elemanla çok iş yaptırma uygulaması, yoğun bakımlarda çalışan arkadaşlarımıza uygulanan yönetimsel mobbing, çalışma şartlarının ağır olması ile psikolojik ve fiziksel olarak olumsuz etki göstermiş dolayısıyla da hasta mortalitesinin artış göstermesine neden olmuştur” diye belirtti.

Başkan Karaçizmeli , “Biz Hürriyet Sağlık Sen Şanlıurfa  Şube olarak çalışan arkadaşlarımızı görev yerlerinde sık sık ziyaret ediyoruz. Sağlık çalışanlarımızın yaşadığı sorunları ziyaret ederek tespit edip çözüm noktalarını kendi bilgi birikimimiz ve tecrübelerimizle birleştirip Sağlık İl Müdürlüğü ve hastane yöneticilerimiz ile paylaşarak sorunun giderilmesi için aktif çalışıyoruz. Ancak günümüzde yetkili sendikayız diye ortada dolaşan sendika yöneticilerinin beceriksizlikleri ile bahsettiğimiz sorunları 15 yıldır çözememiş, dolayısıyla sorunları göz ardı etmiş, çalışanları özlük ve mali haklarında geriye götürmüş, alım gücünü düşürmüştür” diye kaydetti.

Karaçizmeli , “Bu eksikleri, beceriksizliği sonucu üye kaybetmeye başlayan sendikalar siyasi güçlerini çalışan için kazanım elde etmek yerine, diğer sendika üyelerinin toplu sözleşme ikramiyesi almaması için kullanmıştır. Anayasa Mahkemesi’nin iptal davası sonrası sendikalarda baraj tanımlaması kalkarken AYM kararlarını hiçe sayarak  tekrar meclise önerge vermesi de bizim gibi çalışan gerçek sendikalardan ne kadar  korktuğu ve tedirgin olduğunun tespiti niteliğindedir. Bu yasayı çıkartmak için var olan güçlerini yukarıda bahsettiğimiz sorunları çözmek için kullanmış olsalardı zaten çalışanların tercihi olan güçlü  ve nitelikli sendika konumunda olurlardı” diye ifade etti.

Birçok sağlık çalışanının sosyal ve ekonomik mağduriyetlerinin kullanılarak sendikalara üye yapıldığını iddia eden Başkan Aydın, “Sarı ve sarımtırak sendikaların bazı sağlık çalışanlarını özgür iradesi ile değil de sosyal ve ekonomik mağduriyetlerini kullanarak üye yaptıkları ortada. Bunu sendikal değişikliği öncesi yada sonrası pozisyon ve yer değişiklerinde görüyoruz. Bazı liyakat ve adaletten uzak yöneticiler ise bu uygulamalara adeta çanak tutarak, bu sorun çözmek yerine, bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın düşüncesinde gün geçirme çabası içine girmişlerdir.

Bu noktada emek veren tüm arkadaşlarımızın sendika tercihlerini tekrar gözden geçirmelerini istiyoruz. Bir sendika düşünün, üyelerinin ilk önce geleceğini düşünen, hakları için mücadeleden vazgeçmeyen, haksızlığa karşı her zaman haykıran. Değerli sağlık çalışanı arkadaşlarım siyasi çıkar uğruna koltuk sevdası ile haklıya değil de gücü elinde tutana hizmet eden sendikalardan bıkmadınız mı?  Değişim şart olmadı mı? Gelin sizde değişimin bir parçası olun ve hep beraber haklarımız için mücadele edelim” diye konuştu.