AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, katıldığı bir televizyon programında emeklilik sistemi ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Elitaş, emeklilik sisteminin farklı sigorta kurullarına tabi olanlar arasında büyük farklılıklar gösterdiğini belirtti. Örneğin, Tarım BAĞKUR'lularının 15 gün prim ödemesinin 30 gün olarak sayıldığını ifade etti. Bu tür uygulamaların sistemde adaletsizlik yarattığını vurgulayan Elitaş, özel sektörde çalışanların da yanlış bilgilendirildiğini dile getirdi.
Elitaş, “Özel sektörde çalışanlar, 'Eskiden en düşük emekli maaşı asgari ücretten daha fazlaydı' diyorlar. Ancak, 3600 gün prim ödeyen bir emekli ile 7200 gün prim ödeyen bir emeklinin aynı maaşı alması, prim ödeyenler arasında dengesizlik yaratıyor. 7200 gün prim ödeyen bir vatandaş 13 bin TL maaş alırken, 3600 gün prim ödeyen biri 12 bin 500 TL maaş alıyor. Bu durum büyük bir adaletsizlik yaratıyor ve prim ödeyenler, ödedikleri primlerin karşılığını tam olarak almak istiyor” dedi.
EYT'NİN MALİYETİ
EYT konusuna da değinen Elitaş, bu düzenlemenin maliyetine dikkat çekti. EYT'nin 5 yıllık maliyetinin 300 milyar dolar olduğunu belirten Elitaş, 6 Şubat depreminin Türkiye'ye maliyetinin 60 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, EYT'nin mali boyutunun ne denli büyük olduğunu vurguladı.
Elitaş, toplumda EYT konusunda bir mutabakat oluştuğunu ve kimsenin bu duruma itiraz etmediğini belirtti. 2023 yılında 2,5 milyon kişinin emekli olabileceğini ve bu sayının 2028 yılında 4,8 milyona ulaşacağını söyleyen Elitaş, muhtemelen şu anda 3 milyona yakın kişinin EYT'den emekli olduğunu ifade etti.
TOPLUMSAL MUTABAKAT
Elitaş, medya dahil herkesin EYT'nin ne zaman çıkacağını merak ettiğini ve toplumda 85 milyon kişinin erken emekliliğin bedelini birlikte ödemeyi kabul ettiğini belirtti. “85 milyon insan, 4,5 milyon insanın erken emekli olmasından dolayı ortaya çıkan maliyeti hep birlikte ödeyeceğiz dediler. Bu durumu hayata geçirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.