Girdi maliyetlerindeki artışlar ve verimde yaşanan düşüşler, bölgedeki çiftçileri tütün gibi alternatif ürünlere yöneltti.
Bu kapsamda, Suruç'a bağlı Göleç Köyü, Yedikardeşler mezrasında deneme amaçlı tütün ekimi yapıldı. Ekilen tütünün beklenenden fazla verim vermesi, bölgedeki çiftçileri şaşırttı.
ÇOK DAHA UZUN BOYLU VE DAHA GENİŞ YAPRAKLI YETİŞTİ
Suruç’ta tütün ekimini gerçekleştiren çiftçi, Şanlıurfa’nın komşu ili Adıyaman’dan tütün tohumu temin ederek, bir dönüm kadar küçük bir arazide deneme ekimi yaptı.
Tütün ekimini yaptıktan sonra sonucu merakla bekleyen çiftçi, deneme amaçlı ektiği tütünün Adıyaman’daki tütüne oranla boyunun çok daha uzun olduğunu ve yapraklarının çok daha geniş olduğunu gözlemledi.
Böyle bir sonuç beklemediklerini dile getiren çiftçi Şanlıurfa’da ilk defa kendilerinin tütün ekimini gerçekleştirdiğini ancak yalnızca deneme amaçlı bir ekim olduğunu kaydetti.
“TİCARİ BİR ADIM DEĞİL”
İlk kez deneme ekimi yaptıkları tütünün beklenenden daha fazla verimli olduğunu dile getiren çiftçi, ilerleyen dönemlerde resmi işlemlerin de yapılması halinde gerekli koşulları sağlayıp üretim yapabileceklerini ancak şu an yapılan ekimin ticari bir adım olmadığını ifade etti.
Çiftçi, hasat edilen tütünün makine yardımı ile kıyılıp kendi tüketecekleri kadar ürün elde ettiklerini ve elde edilen ürünün kalite bakımından beklediklerinden çok daha iyi olduğunu da aktardı.
KİLOSU 300 LİRADAN 500 LİRAYA KADAR ÇIKABİLİYOR
Üretilen tütünün tarlada kilosu 300 lira ile 500 lira arasında alıcı buluyor.
Fiyat farkını ise ürünün kalitesi belirliyor.
YENİ GELİR KAPISI OLABİLİR Mİ?
Tütün, Türkiye'nin geniş coğrafyasında önemli bir yer kaplayan ve özellikle ince yaprakları ve aromatik yapısıyla bilinen bir ürün.
Türkiye’de tütün ekimi genellikle Ege, Karadeniz, Trakya, Marmara, Doğu Anadolu ve Şanlıurfa’nın komşu ili Adıyaman gibi farklı iklim ve toprak özelliklerine sahip bölgelerde gerçekleştiriliyor.
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi, bu bölgeler arasında yeni bir tütün yetiştirme merkezi olarak ön plana çıkma potansiyeline sahip.
Suruç ilçesinde tütün ekiminin yapılası ve yaygınlaşması, bölgedeki çiftçilere yeni bir gelir kaynağı sağlayabilir ve tarımsal çeşitliliği artırabilir.
Ayrıca, tütünün işlenmesi ve paketlenmesi işlemleri dolayısıyla her yıl mevsimlik tarım işçisi olarak ülkenin farklı şehirlerine göç etmek durumunda kalan bölge halkı için yeni bir istihdam kapısı da aralanabilir.
0 Yorum