Şanlıurfa’da kısaldı, Diyarbakır'da istiyor! Taziyelerde yeni dönem

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde köklü bir geleneğe sahip olan taziye merasimleri, son yıllarda bölgede yaşanan sosyal ve ekonomik değişimlerle birlikte dönüşüme uğruyor. Şanlıurfa'da geçtiğimiz yıllarda 3 gün olarak uygulanan taziye süresi, 4 yıl önce alınan bir kararla 2 güne indirilmişti. Diyarbakır’dan da talep geldi.

Şanlıurfa’da kısaldı, Diyarbakır'da istiyor! Taziyelerde yeni dönem

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde uzun yıllardır devam eden taziye geleneği, son zamanlarda Şanlıurfa ve Diyarbakır illerindeki taziye sürelerinde önemli değişikliklere sahne oluyor. Şanlıurfa'da daha önce 3 gün olarak uygulanan taziye kabulleri, 4 yıl önce alınan bir kararla 2 güne indirilmişti. Bu uygulama, Şanlıurfa il genelinde, başta Siverek, Hilvan ve Viranşehir olmak üzere tüm ilçelerde geçerli oldu.

Koronavirüs salgınının etkileriyle birlikte toplumsal ve ekonomik koşullar da göz önünde bulundurularak alınan bu karar, taziye evlerindeki geleneksel uygulamaların revize edilmesini sağladı. Sigara ikramının yasaklanması ve 3 günlük yemek ikramının kaldırılması gibi adımlar, düşük gelirli ailelerin mali yükünü azalttı.

KAYMAKAMLIK ÖNCÜLÜK ETTİ

Son olarak Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Kaymakamı Enver Hakan Zengince’nin başkanlığında 3 ay önce yapılan STK temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderlerinin katılımıyla gerçrklrştirilen toplantıda ilçe genelinde taziye yemeği uygulamasına son verildiği açıklandı. Yemek yasaklanamsı kararı diğer ilçelerde de alındı.

DİYARBAKIR'DA DA DÜŞÜRÜLSÜN

Diyarbakır'da 3 gün süren taziye kabullerinin günün değişen şartları dolayısıyla Şanlıurfa da olduğu gibi 2 gün indirilmesi talep edildi.

Değişen çalışma koşulları, zaman sıkıntısı ve ekonomik nedenlerle taziyelerin valilik, belediye veya müftülüğün 2 güne düşürülmesi için karar alması istendi.

 

 

Şanlıurfa’da kısaldı, Diyarbakır'da istiyor! Taziyelerde yeni dönem

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.