Siverek’te tutan dengbej geleneğinin unutulmaması amacıyla Dengbej evi açıldı.
Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak’ın kültürel etkinliklerin talimatı üzerine Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünce çalışma başlatıldı.
Ekiplerce yapılan planlamanın ardından Cumhuriyet Caddesi’nde restorasyonu Başkan Bucak tarafından yapılan tarihi Cıncıklı Hamamı, Dengbej Evi’ne dönüştürüldü.
Dengbej Evi’nin açılmasının kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından büyük bir önem taşıdığı belirtildi.
Programa katılan Başkan Bucak, davetliler ve dengbejlerle bir süre sohbet etti.
Programı çok beğendiğini aktaran Avukat Mehmet Güzeller, “Belediyemizin katkısıyla güzel ve tarihi bir mekânda birbirinden değerli konuklarla güzel bir gece yaşıyoruz. Başta Belediye Başkanımız Ali Murat Bucak’a kültüre verdiği destek dolayı çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Tarihe geçecek bir geceye şahitlik ediyoruz ki ilk kez düzenlendi. Bu tür programların daha fazla yapılmasını istiyoruz." dedi.
Programın tarihi bir yerde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Dilara Yavuz, şunları söyledi:
“Dengbej hastası biri olarak düzenlenen geceye hayran kaldım. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Harika bir ambiyans ve çok güzel bir atmosfer var. Geceye ailemle katıldım. Belediye Başkanımız Ali Murat Bucak’a bu güzel gece için ayrıca teşekkür ediyorum.”
Uzun yıllardır dengbejlik yaptığını belirten İzzettin Yarıcı, “Bununla alakalı birçok programa katıldım. Türkiye’nin birçok ilinde düzenlenen etkinliklere katıldım. Belediye Başkanımız Ali Murat Bucak bu geceyi bizlere ayırmış kendisine çok teşekkür ederim. Bizleri bu gece yalnız bırakmayan misafirlerimize ve davetlilere de teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Davet edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren dengbej Ömer Kara da dengbej kültürünü yaşatmak için çalışan Başkan Bucak’a teşekkür etti.
Dengbej Evi’nin açılışına Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, belediye başkan yardımcıları, birim müdürleri, çok sayıda davetli ile ilçedeki dengbejler katıldı.
Dengbêj'ler genellikle köyden köye dolaşarak, hayatlarını söyledikleri destanlar, kılamlar, ilahiler ve hikayeler ile sürdürmektedirler. Bazıları erbane (tef), bılur (kaval) gibi çalgılarla söyleseler de, dengbêj'lerin çoğu herhangi bir çalgı aleti kullanmadan, gırtlak gücüne dayanarak sanatlarını icra ederlerdi.