Muharrem ayı, İslam kültür tarihinde önemli yeri olan bir zaman dilimini temsil etmektedir.
Dolayısıyla Aşure Günü, İslam alemi için önemli günler arasında yer almaktadır.
Yüzlerce yıllık geleneği sürdürmek isteyenler yılın bu özel zamanlarında aşure tarifi araştırmaya koyuluyor.
Ancak bu yıl gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle aşure Şanlıurfa'daki evlerin mutfaklarında pişmez oldu.
Bilindiği üzere aşure, birbirinden farklı birkaç çeşit gıdanın bir araya getirilmesiyle yapılan bir tatlı çeşididir.
Aşure yapmak isteyenler imkanları dahilinde malzemeler kullanarak bu özel tatlının tadına varabiliyor.
AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?
İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan "Aşure Günü" idrak edilecek.
Buna göre; Muharrem ayının 10. günü kutlanan Aşure Günü 2024 yılında 16 Temmuz 2024 Salı gününe denk geliyor. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günü dolayısıyla yılbaşı olacak. 16 Temmuz 2024 Salı günü başlayacak olan Aşure Günü, 5 Ağustos'a kadar devam edecek.
AŞURE GELENEĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Aşure geleneğinin kaynağı konusunda birçok söylence var. Bunlardan biri, Nuh tufanına dayanıyor. Söylenceye göre, Nuh Peygamber, sular çekilip karaya çıkınca, geminin ambarında ne varsa çıkartıp büyük bir kazanda kaynatmış. Tufandan kurtulanlar hep birlikte yiyip hallerine şükretmişler. Aşure geleneği oradan gelir denilmekte. Bazı yörelerde Hz. Hüseyin’e yas olarak ele alınır, Kerbela şehitlerinin ruhlarına varması dilenir. Bir başka inanca göre ise birçok uğurlu olayın bugün gerçekleştiği söylenir. Adem’in tövbesi bugün kabul edilmiş, İbrahim Nemrut ateşinden, Musa Firavun zulmünden bugün kurtulmuş. Eyüp bugün şifa bulmuş...
Osmanlı döneminden kalma Aşure pişirme geleneğine göre oruç tutulmasının müstehap olduğu Aşure gününde Aşure pişirilip dağıtılır. Osmanlı sarayının öncülük ettiği bu geleneğe göre Aşure devasa kazanlarda günler öncesinden başlayan hazırlıklar yapılarak pişirilirdi. Hazırlanan Aşureden ilk olarak padişah ve saray mensupları, devlet ileri gelenlerine dağıtılırdı.
Aşure gecesi olmasından dolayı sevginin, bereketin ve paylaşmanın sembolü olan, her zaman keyifle tüketilen bir tatlı olan aşurenin de yapılışı ve tarifi merak ediliyor. Yapılışı zahmetli olsa da taşıdığı anlam ve lezzeti dolayısıyla her yıl Muharrem ayında yapılan bu tatlı, aşure nasıl yapılır sorusuyla gündeme geliyor.
AŞURE NASIL YAPILIR?
Sizin için hazırladığımız aşure tarifi ile sizde kendi aşurenizi yapıp sevdiklerinize dağıtabilirsiniz.
İşte aşure malzemeleri ve tarifi…
AŞIRAŞI (AŞURE) TARİFİ
Aşara: Urfa'da aşure'ye verilen ad, Hicrî takvimdeki Muharrem ayının onuncu gününden (Arapça: âşûrâ') gelir.
Malzemeler: (20 Kişilik)
2 su bardağı buğday dövmesi
1 su bardağı nohut
1 su bardağı börülce (lolaz)
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı kuru bakla
½ su bardağı pirinç
1 çorba kâsesi kuru kaysı
1 kâse çekirdeksiz İzmir üzümü
1 kâse kuru incir
1 kahve fincanı susam (küncü)
1 fincan çörekotu
4 portakal rendesi ve portakal suyu
1 çay kaşığı tuz
2 su bardağı doğranmış ceviz içi
1 su bardağı fıstık içi
2 kg toz şeker
(şeker yerine üzüm pekmezi de konulabilir)
Hazırlanışı:
İki bardak dövme geceden yıkandıktan sonra düdüklü tencereye konulur, sekiz bardak su ilavesiyle bir taşım kaynatılıp ağzını açmadan bekletilir. Ayrı kaplarda nohut, börülce, fasulye, bakla yıkanıp üzerine su çekilerek bırakılır. Ertesi gün dövme tekrar ateşin üzerine konulup eriyinceye kadar pişirilir. Nohut, börülce, fasulye, bakla ayrı ayrı tencerelerde üzerine su konulup ezilinceye kadar pişirilir, börülcenin koyu renkli suyu iki-üç defa değiştirilir. İncir ve kaysı dörder parçaya bölünür, üzümler ilave edilerek yumuşaması için üzerine su çekilerek bırakılır. Genişçe bir tencereye, dövme, nohut, börülce, bakla, fasulye ve yıkanmış pirinç konulur, iki litre kadar su ilave edilerek ateşte bir kaç taşım kaynatılır, incir üzüm ve kaysı ilave edilerek pişirilir. Kıvamına gelince bir çay kaşığı tuz, rendelenmiş portakal kabuğu ve sıkılmış portakal suyu, birer fincan susam, çörek otu ve şeker veya üzüm pekmezi ilave edilerek kaynatılır. Kalınlığı çorba kıvamında olmalıdır. İsteğe göre yarım kg süt de konulabilir. Tabaklara servis yapıldıktan sonra üzerleri ceviz fıstık nar taneleriyle süslenip soğuk olarak servis yapılır.
0 Yorum