Şanlıurfa’da buralara gitmeden yazı bitirmeyin!

Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan Şanlıurfa’da yaz aylarında gezilip görülecek birçok nokta bulunur. Şanlıurfa’ya gelip tarihi ve turistik geziler yapmak isteyenler buraları görmeden gitmeyin…

Şanlıurfa’da buralara gitmeden yazı bitirmeyin!

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Şanlıurfa, tarih ve kültür zenginliğiyle Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden biri konumunda. Ülkenin en sıcak illerinden biri de olan Şanlıurfa, yaz aylarında kente tarihi ve turistik geziler yapmak isteyenler için alternatif noktalar sunar.

Şanlıurfa her mevsim ziyaret edilebilecek potansiyele sahip bir şehir olma özelliği taşır.

İşte Şanlıurfa'da ziyaret edilecek yerler…

BALIKLIGÖL VE AYNZELİHA GÖLÜ:

Balıklıgöl, Şanlıurfa'nın en ikonik simgelerinden biri ve tarihi bir öneme sahip olmasının yanı sıra manevi atmosferi ile dikkat çeken mekanlardan. Hazreti İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak bilinen Balıklıgöl, mistik havasıyla ziyaretçilerini adeta büyülüyor. Yazın kavurucu sıcaklarında serinliği ile nefes alınabilecek bir özellikte olması alternatif bir gezi noktası olarak ön plana çıkıyor.

Ayrıca Balıklıgöl'ün hemen yanında bulunan Ayn Zeliha Gölü’ndeki çay bahçelerinde oturup çay kahve içebilir, küçük bir kayık turu yapabilir manevi havanın ve Balıklıgöl Platosu’nun serinliğinin tadına varabilirsiniz.

HARRAN:

Harran, Şanlıurfa denince akla gelen ilk mekanlardan biri. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Harran, sahip olduğu otantik yapısı ve dünyanın en eski üniversitesinin burada bulunması nedeniyle kente gelen misafirler tarafından en çok ziyaret edilen ilçe. Alanda bulunan ilk üniversite harabelerini gözlemleme fırsatı yakalayabilir, tarihi kümbet evlerini gözlemleyebilir, küçük bir deve turu yapabilirsiniz.

BAZDA MAĞARALARI, ŞUAYB ŞEHRİ VE SOĞMATAR

Harran ilçesi birçok doğal güzelliği ve turistik alanı içinde bulunduruyor. Harran'ın derinlerine uzanan, Güneydoğu Anadolu’nun önemli bir turizm yolu olan Harran/Şuaybşehri/Soğmatar güzergahında yer alan 2 bin yıllık 'Bazda Mağaraları' mutlaka gidip görülmesi gereken turistik alanlardan biri. Bazda Mağaraları, bölgenin en önemli ve en güzel görüntüye sahip taş ocağıdır. En çok ziyaret edilen ana mağara hariç çevrede yükseklikleri değişen birçok irili ufaklı mağara da bulunuyor. Fotoğraf tutkunlarının ve gezginlerin ilgisini çeken bölge ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor.

Şuayb Antik Kent, Harran'ın tarihi atmosferine ışık tutan, Roma döneminden kalma harabe yapıların bulunduğu bir kent. Birçok medeniyetin mirasının bir araya geldiği Şuayb Şehri, bölgenin en önemli tarihi mekanlarından biridir. Antik kenti önemli kılan nedenlerin başında Şuayb Peygamber'in, Musa Peygamber ile buluştuğu ve yaşadığı mekan olarak rivayet edilmesi gelir. Çok sayıda kaya mezarı üzerine kesme taşlardan yapıların göze çarptığı oldukça geniş bir alana yayılan antik kent, her yıl birçok farklı kültürün insanını ağırlamaktadır.

Şanlıurfa’da birçok din ve inanış örnekleri tarihi düzlem içerisinde bir arada görülebilir. Bunlardan biri de Paganlık için olduğu kadar Hristiyanlık ve Musevilik açısından da önemli olan Soğmatar’dır. Soğmatar, onlarca kaya mezarı, gizli bir ibadet yeri olan Pognon mağarası, höyüğü, merkezi "Kutsal Tepe" ve etraftaki tepelerde bulunan yapı kalıntıları ile son derece gizemli bir yerdir. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden Şanlıurfa'da, Hazreti Musa'nın yaşadığı yer olarak rivayet edilen ve bir süre önce 5 bin yıllık oyuncak at arabası bulunan Soğmatar Antik Kenti, sahip olduğu tarihi yapılarla ziyaretçileri tarih yolculuğuna çıkarıyor. Antik kent, firavundan kaçan Hazreti Musa'nın yaşadığı yer olarak kabul ediliyor.

HALFETİ:

Halfeti, Şanlıurfa'nın bir diğer önemli ilçesi. Birecik Barajı'nın suları altında kalan Halfeti, yaz aylarında yerli ve yabancı turistin akın ettiği sakin kent. Saklı cennet olarak da anılan Halfeti sular altında kalan evleri ile ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor. Tekne turu ile Fırat Nehri’nin serin sularında gezintiye çıkabilirsiniz.

GÖBEKLİTEPE:

Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın en önemli tarihi ve kültürel miraslarından biri. Dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe, yılın her mevsiminde ziyaret edilebilen alanlardan.

KARAHANTEPE:

Karahantepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki yapılara benzeyen ve ilk belirlemelere göre neolitik döneme ait "T" biçiminde 250'nin üzerinde dikili taş tespit edilen alandaki çalışmalarda bu yıl önemli bulgular elde edilmesi hedefleniyor.

İNBAŞI MAĞARALARI

Bozova’da gizlenmiş bir doğa harikası İnbaşı Mağaraları, bu yaz serinlemek isteyenlerin akınına uğruyor. Atatürk Barajı'nın serin sularının hemen yanında yer alan bu mağaralar, nefes kesen manzaraları ve gizemli hikayeleriyle adeta görenleri büyülüyor…

Şanlıurfa'ya tarihi ve turistik gezi yapmak için gelen ziyaretçiler, bu güzellikleri keşfederek unutulmaz bir tatil geçirebilirler. Ayrıca Şanlıurfa merkezde bulunan tarihi butik otellerde konaklama fırsatı bulabilir, tarihi sokaklarda gezintiye çıkabilirsiniz.

Şanlıurfa’da buralara gitmeden yazı bitirmeyin!

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.