Ehliyet sınavlarında yeni dönem! Bunu yapan yandı: 5 yıl men...

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni yönetmeliğiyle ehliyet sınavlarında önemli değişiklikler hayata geçirildi. "Dar alanda U dönüşü" gibi yeni parkurların eklenmesiyle birlikte sınav süreleri uzatıldı ve sertifika geçerlilik süresi süresiz hale getirildi. Başkasının yerine sınava girenler ise yandı. İşte detaylar...

Ehliyet sınavlarında yeni dönem! Bunu yapan yandı: 5 yıl men...

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni yönetmeliğiyle ehliyet sınavlarına yönelik büyük bir değişim yaşanıyor. Artık "Dar alanda U dönüşü" gibi yeni zorlu parkurlar sınavlara dahil edildi ve sınav süreleri genişletilerek adayların daha detaylı bir değerlendirmeye tabi tutulması sağlanacak. Özellikle sertifika geçerlilik süresinin süresiz olması, adayların eğitim aldıkları süreci daha rahat yönetmelerine olanak tanıyacak.

Şanlıurfa Sürücüler Kursları ve Dernek Başkanı Mehmet Yıldız yeni düzenlemenin detaylarını Gazete İpekyol’a anlattı.

 Yıldız, özellikle yeni parkurların eklenmesinin sürücü kurslarına ek maliyetler doğurabileceğini belirtti. Yıldız, bu parkurların sürücü adayları için de başarı sürecini daha zorlu hale getirebileceğini belirtti.

 

YENİ DÜZENLEME HEM KURSLARI HEM DE SÜRÜCÜ ADAYLARINI ZORLAYACAK

Yıldız, değişikliklerin sürücü kursları ve adaylar üzerindeki etkilerini açıklayarak,“Yeni yönetmenlik hem sürücü kursları hem de sürücü adaylarını zorlayacak. Eski güzergaha yeni bir parkurun eklenmesi kursiyerler için daha zor olacağı gibi başarıyı da kısıtlayacaktır.” dedi.

 

YENİ PARKUR 

Başkan Yıldız, "Dar alanda U dönüşü" adı verilen yeni bir parkurun sınavlara eklendiğini belirtti. 

Yeni parkurun kendilerine masraf bizi zorlayacak.

Adaylar bu parkuru üç hamlede tamamlamak zorunda olacak. Bu yeni parkur, paralel park, L park ve rampa parkurlarıyla birlikte sınavın bir parçası olacak.

Önceki yönetmelikte iki yıl olan sertifika geçerlilik süresi artık süresiz olacak. Başkan Mehmet Yıldız, sürücü kursuna kayıt olan adayların mezuniyet sonrası kazandıkları sertifikaları süresiz olarak ehliyete dönüştürebileceklerini ifade etti.

Başkan Yıldız, yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte engelli kursiyerlerin, kendilerine ait veya uygun standartlara sahip başka bir araç ile eğitim alarak sınavlara girebileceklerini belirtti.

SINAVLARDAN MEN SÜRESİ UZATILDI

Başkasının yerine sınava giren veya kendi yerine başkasını sınava sokan adaylar için men süresi iki yıldan beş yıla çıkarıldı. "Joker" olarak adlandırılan bu kişiler, beş yıl boyunca sınava giremeyecek.

Direksiyon eğitimi dersinin ilk dört sınavı sonunda başarısız olan adaylarla ilgili de değişen kuraları Başkan Yıldız şöyle anlattı:

“Direksiyon eğitimi dersinin ilk dört sınavı sonunda başarısız olan kursiyerler, isterlerse ikinci dört sınav hakkını kullanmak üzere başka bir kursa nakil olabilecekler. Teorik sınavlarda başarılı olan ancak kendi isteğiyle kaydını sildirenler ile direksiyon eğitimi dersi sınavlarında başarısız olanlar, üç yıl içinde yeniden kursa kayıt yaptırdıklarında teorik eğitim ve sınavlardan muaf tutulacak.”

SINAV HAKLARI DONDURULACAK

Başkan Yıldız, yeni yönetmelikte, muvazzaf askerlik, hamilelik, doğum veya uzun süreli tedavi gerektiren hastalık durumlarında adayların sınav hakları dondurulabileceğini ve mazeret süresi bitiminde kalan sınav hakları kullanılabileceklerini belirtti. 

Başkan Yıldız sınav süreleri ile ilgili de yaşanan değişiklikleri şu ifadelerle anlattı:

“Sınav saatleri de genişletildi. Sınav saatleri 07.00-18.00 yerine 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak. Her aday için uygulama sınav süresi ise 35 dakikadan 40 dakikaya çıkarıldı.”

SÜRÜCÜLERİ UYARDI

Başkan Yıldız, trafikteki diğer sürücüleri de uyararak, sürücü adayı yazan araçlara karşı daha sabırlı olunması gerektiğini belirtti. "Bir zamanlar siz de adaydınız, eğitim alıyordunuz. Şimdi onlara korna çalmak, acele ettirmek doğru değil. Biraz anlayışlı olmak gerekiyor." dedi.

Ehliyet sınavlarında yeni dönem! Bunu yapan yandı: 5 yıl men...

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.