Fıstık üreticileri dikkat: Şanlıurfa’da fıstık taneleri neden boş çıkıyor?

Bozova Kaymakamlığı, ilçede Urfa fıstığı üretim sezonunda meydana gelen boş taneli meyve oluşumunun temel sebeplerini açıkladı.

5

Bozova Kaymakamlığı, ilçede 2024 yılı Urfa fıstığı üretim sezonunda meydana gelen boş taneli meyve oluşumunun sebeplerini açıkladı.

Açıklamada, Urfa fıstığı ağaçlarının çiçek açtığı dönemde havanın soğuk gitmesi ve aşırı yağışların, ağaçların döllenmesini olumsuz etkilediği ifade edildi.

Bozova Kaymakamlığı konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

 “İlçemizde 2024 yılı üretim sezonunda antepfıstığında meydana gelen boş daneli meyve oluşumunun temel sebepleri iklim değişikliğine bağlı olarak yaşanan mevsimsel kaymalar ve hava şartlarıdır. Fıstık ağaçlarının çiçek açtığı dönemde havanın soğuk gitmesi ve aşırı yağışların olması ağaçların döllenmesini olumsuz etkilemiştir. Tozlaşma zamanında yağmurların şiddetli bir şekilde yağması tozlaşma oranını düşürmüş ve danelerde boş kalmaya sebebiyet vermiştir. Ayrıca üreticilerin çiçeklenme döneminde arazilere girmesi, sürüm yapması da döllenmeyi olumsuz olarak etkilemektedir. Tüm bu etmenlerin yanında mart ayında havanın soğuk gitmesi ile ağaçlarda çiçeklenme geç olmuştur. Şu anda boş gibi duran danelerin dolu olup olmadığı önümüzdeki 10-15 gün içerisinde belli olacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”.

pic.twitter.com/7DikfCVwQF

— Bozova Kaymakamlığı (@bozovakaymakam) July 10, 2024