Gözyaşlarından doğan bir efsane… Şanlıurfa’da kayıkla tarihe yolculuk!

Şanlıurfa denince ilk akla gelen tarihi Balıklıgöl Platosu, yaz aylarında binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Platoda en dikkat çeken mekanlardan biri de Ayn Zeliha Gölü'nün bulunduğu alan. Gölün etrafında ağaçlık çay bahçelerinde oturup hem çayınızı yudumlayabilir hem de Urfa Kalesi ve Balıklıgöl manzarasını seyredebilirsiniz. Bunun yanı sıra gölde kayık turu da ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor. Peki, Ayn Zeliha Gölü'nün hikayesini biliyor musunuz? İşte detaylar...

5

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde tarihi dokusu ve sahip olduğu rivayetler ile ilgi çeken Ayn Zeliha Gölü, Halil-ür Rahman Gölü (Balıklıgöl)'nün hemen güneyinde, Urfa Kalesi'nin önünde yer alır ve 150 m2'lik bir alana sahiptir.

Kutsal sayılan bu mekanın rivayetleri oldukça ilgi çekicidir.

Bir rivayette: Hz.İbrahim, Nemrut tarafından ateşe atıldıktan sonra, Nemrut'un kızı olan Zeliha da Hz. İbrahim'i çok sevdiğinden ateşe atılmasına dayanamaz ve kendini ateşe atar.

Zeliha'nın kendini attıktan sonra düştüğü yerde bir göl oluşur.

Başka bir rivayette ise; Hz İbrahim ateşe atılacağı zaman, Nemrut'un kızı Zeliha, Hz. İbrahim'in dinine iman ettiğini söyleyince, babası tarafından ateşe atılır.

Zeliha ateşe düşer ve yanarak can verir. Kendi eliyle kızını ateşe atan Nemrut, kızının diri diri yanarak ölüşünü seyreder. Daha sonra, Zeliha'nın düştüğü yerde bir göl oluşur.

Rivayetleriyle dilden dola dolaşan bu göl Ayn Zeliha Gölü'dür.

Bu gölün oluşmasıyla ilgili ise Zeliha'nın göz yaşlarından oluştuğuna dair efsaneler var.

Göle, Arapçada gözyaşı anlamına gelen "Ayn Zeliha" adı verildiği söylenir.

Balıklıgöl'deki balıklar gibi bu göldeki balıklarda kutsal sayılır.

Göldeki balıklara dokunanların öleceğine ya da başına belalar geleceğine inanılır.

Rivayetler doğru mu değil mi kesin olarak bilinmiyor ancak bölgede binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği mekanlardan biri olarak ön plana çıkıyor.

Gölün çevresinde bulunan çay bahçelerinde oturulup, tarihi dokunun atmosferinin tadına varma fırsatı yakalayabilir ve dinlenme fırsatı bulabilirsiniz.

Özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçi sayısı artan gölün içerisinde kayıklar bulunur.

Bu kayıklar ile dileyen misafirlere gölde küçük bir tur attırılır.

Urfa Kalesi ve Balıklıgöl manzarası altında kayık turuna çıkan turistler bol bol da fotoğraf çektirmeyi ihmal etmiyor.

Gözyaşlarından doğan bir efsane…

Şanlıurfa’da kayıkla tarihe yolculuk!https://t.co/7sJbLZeKr1#şanlıurfa #balıklıgöl #gündem #aynzeliha #nemrut #hzibrahim #tarih #turizm pic.twitter.com/qJmMleeLjo

— Gazete İpekyol (@gazeteipekyol) July 9, 2024