Şanlıurfa’da ekmek zammı meclis gündeminde: Zam geri mi çekiliyor?

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında halk ekmeğe yapılan zam görüşüldü. DEM Parti Grubu, halkın ekonomik olarak zorluk yaşadığı bu dönemde ekmeğe yapılan zammın geri çekilmesini talep etti.

5

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 2024 Yılı Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısının birinci birleşimi gerçekleşti.

Toplantı, Meclis Başkan Vekili Ahmet Aksoy başkanlığında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. 

Toplantıda açılış ve yoklamanın ardından gündem maddelerine geçildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) geçtiğimiz günlerde halk ekmeğe yapılan 1,5 TL’lik zammın  lira zammın geri çekilmesine dair önerge verdi.

DEM Parti’nin Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede şu ifadeler yer aldı:

“Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde halk ekmek fiyatlarına zam yaparak 3,5 tl den satılan ekmeğin fiyatını 5 tl ye çıkarmıştır. 

Şanlıurfa konumu itibari ilegeçmişten günümüze ekmeğin ham maddesi olan Buğdayın üretim merkezi olmuştur. İl genelindeki verimli ovalar bir tarafa Türkiye ve Dünyada buğday ve tarım ürünleri üretim konusunda nam yapmış kurum olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) ‘e ev sahipliği yapmaktadır. Ceylanpınar Tarım İşletmesi 750.842 dekar Sulu Tarım Arazi Miktarı (dekar) ile Türkiye genelindeki en geniş sulu tarım arazisine sahiptir.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin TİGEM ve arazi miktarı ve üretim hacminden ve kurumun vizyonundan haberi var mıdır? İzmir Büyükşehir Belediyesi halk ekmek fiyatlarını düşürürken, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bu kadar imkana rağmen ekmeğe neden zam yapmaktadır? Tahıl ve buğday üretim merkezi olan Ceylanpınar ve TİGEM İzmir de midir? Büyükşehir belediyesi halk ekmeğe zam yapmak yerine Ekmeğin ham maddesi olan buğday ve unu daha ucuza temin etme yoluna neden gitmemektedir? Büyükşehir belediyesi sorunları çözme noktasında yükü neden yardıma ve ekmeğe muhtaç halkın üzerine atmaktadır? Büyükşehir belediyesinin sorunları çözme şekli bu mudur? 

Yukarıdaki açıklamalarımız ışığında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin halk ekmeğe yapmış olduğu zammın ekonomik sıkıntılar ve kriz göz önüne alınarak geri çekilmesini, adil bir fiyatlandırma yapılmasını, halk ekmek günlük üretim hacminin yükseltilerek, il merkezindeki Halk ekmek satış noktalarının artırılmasını, ilçe merkezlerine de Halk ekmek satış noktaları açılmasını, konunun Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Meclisinde gündeme alınıp, çözüme kavuşturularak, konu hakkında tarafımıza yazılı olarak bilgi verilmesini, bu hususta girişimlerde bulunulmasını, gereğinin yapılmasını teklif, talep ve arz ederiz.”