Şanlıurfa da dahil olmak üzere 81 ilde ATM'lerde yaşanan kart yutma sorunu son günlerde artış gösteriyor. Bu durum, bankaların ATM'lerde para çekme ve yatırma işlemlerinde yaptığı düzenlemeler ve güvenlik protokollerindeki geliştirmeler nedeniyle yapılan yazılım güncellemelerinden kaynaklanıyor.
Merkez Bankası'nın EFT, havale ve FAST sistemlerine ek olarak getirdiği "ödeme iste" butonu da ATM'lerde yazılım güncellemelerine neden oldu. Bu yeni uygulama, finansal işlemleri hızlandırmayı hedefliyor. Fakat bu güncellemeler, ne yazık ki kart yutma problemini de beraberinde getiriyor.
PEKİ, ATM'LER HANGİ DURUMLARDA KARTLARI YUTUYOR?
En sık karşılaşılan nedenler şunlardır:
Yanlış Şifre Girişi: Kullanıcıların arka arkaya 3 kez yanlış şifre girmesi, en yaygın kart yutma sebebidir.
Eski Tarihli Kart Kullanımı: Dikkatsizlik sonucu son kullanma tarihi geçmiş kartların kullanılması da kartın yutulmasına yol açabilir.
Teknik Arızalar: ATM'lerde yaşanan teknik arızalar da kart yutma sebepleri arasında yer alır.
Kayıp/Çalıntı Kart Kullanımı: Kayıp veya çalıntı olarak bildirilen kartların kullanılması durumunda ATM, kartı güvenlik amacıyla yutar.
ATM'YE KARTI YUTULAN VATANDAŞLAR NE YAPMALI?
Sakin kalmak ve panik yapmamak önemlidir.Kartın yutulduğu ATM'nin numarasını ve olay saatini not etmek faydalı olacaktır. Bankanın müşteri hizmetleriyle iletişime geçerek bilgi almak ve gerekli işlemleri başlatmak gerekir. Yeni bir kart başvurusu yapılması ve kartın gelmesini beklemek zorundadır.
KART YUTMA PROBLEMİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN NELER YAPILMALI?
ATM kartlarının şifreleri kimseyle paylaşılmamalı ve gizli tutulmalıdır. Kartların son kullanma tarihleri kontrol edilmeli ve süresi dolan kartlar yenilenmelidir.Kartlarda herhangi bir hasar veya yıpranma fark edilirse bankaya başvurulmalıdır. ATM işlemleri sırasında dikkatli olunmalı ve herhangi bir sorunla karşılaşıldığında panik yapmadan bankayla iletişime geçilmelidir.