Meclis'te bu hafta gündem yoğun: 9’uncu yargı paketi, kamuda tasarruf, Öğretmenlik Meslek Kanunu…

TBMM’de bu haftaya gündem yoğun. Meclis gündeminde Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi, 9'uncu Yargı Paketi ve kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler yer alıyor. Bu konular, önümüzdeki günlerde milletvekillerinin ana çalışma konuları arasında olacak.

5

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu hafta yoğun bir mesaiye hazırlanıyor. 9’uncu yargı paketi, Öğretmenlik yasası gibi birçok konu görüşülecek.

 

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖREN TEKLİF GENEL KURUL'DA

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değişiklik öngören kanun teklifi, eğitim çalışanlarına yönelik tehdit, hakaret ve saldırı gibi suçlara yönelik cezaların yüzde 50 oranında artırılmasını içeriyor. Bu düzenleme ile şiddet olaylarında hapis cezaları ertelenemeyecek ve bu suçlar doğrudan tutuklama sebebi sayılacak. Böylece tutuksuz yargılama yolu kapatılacak. Ayrıca, teklif kapsamında Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması planlanıyor. Bu akademide, öğretmen adayları atamadan önce eğitim alacak.

 

ADALET KOMİSYONU 9'UNCU YARGI PAKETİ'Nİ GÖRÜŞECEK

Yeni haftada toplanacak olan Adalet Komisyonu, 9'uncu Yargı Paketi'ni görüşecek. Bu teklif, hakaret suçlarına ilişkin yeni düzenlemeleri içeriyor. Sesli, yazılı veya görüntülü ileti ile işlenen hakaret suçları, ön ödeme kapsamına alınacak. Ayrıca, yalnızca hukuk fakültesi mezunlarının uzlaştırmacı olabileceği ve arabuluculuk için avukatlık mesleğinde en az 5 yıllık kıdem şartının aranacağı düzenlemeler yer alıyor.

 

KAMUDA TASARRUF TEDBİRLERİ PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU'NDA

Plan ve Bütçe Komisyonu, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin kanun teklifini görüşecek. Bu teklif ile tasarruf tedbirlerini izleme, denetim ve raporlama yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na verilecek. Tasarruf tedbirlerine uymayan personele yaptırım uygulanacak ve deprem bölgesindeki illerde nüfus kaybının hizmetlere olumsuz yansımaması için adımlar atılacak.